ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη σύμμαχος στη διατροφή μας

Κι όμως, η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον βέβαια καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με την απαραίτητη για την υγεία σωματική άσκηση.

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη σύμμαχος στη διατροφή μας

Η ... πικρή «καραμέλα» μέχρι πρότινος γνωστή: «κλειδί» για την επίτευξη χαμηλού σωματικού βάρους ή απώλειας κιλών ήταν η αποχή από τη ζάχαρη. Αποτέλεσμα; Στέρηση, στεναχώρια και πεσμένη ψυχολογία, ιδίως για τους πιο γλυκαντζήδες ανάμεσά μας. Κι όμως, η αναχρονιστική αυτή αντίληψη κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τα σύγχρονα δεδομένα των επιστημονικών ερευνών. Εξάλλου, ολοένα και πιο συχνά, διατροφικοί μύθοι επιστρέφουν στη σφαίρα της φαντασίας όπου ανήκουν, και δαιμονοποιημένες τροφές αποκαθίστανται.

Η ζάχαρη ως «καύσιμη ύλη» και πηγή ενέργειας για τον οργανισμό

Η ζάχαρη ανήκει στους μονοσακχαρίτες που με τη σειρά τους ανήκουν στους απλούς υδατάνθρακες, μία από τις βασικότερες οργανικές ουσίες και σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής. Η ζάχαρη, δηλαδή, αποτελεί ένα είδος «καύσιμου» που χρειάζεται να καταναλώσει ο οργανισμός ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του, ένα «καύσιμο» που καλύπτει το 15% των καθημερινών μας ενεργειακών αναγκών, σύμφωνα με τον Luc Tappy, καθηγητή φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λοζάννης, και δεν ανήκει καν στα πιο θερμιδογόνα, από τη στιγμή που ένα γραμμάριο λίπους π.χ. αποδίδει 9 kcal και ένα γραμμάριο υδατάνθρακα μόλις 4...

Ο «χρυσός κανόνας» του ενεργειακού ισοζυγίου

Ο «χρυσός κανόνας» της διατροφής με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τα πορίσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η διατήρηση του ενεργειακού ισοζυγίου. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενεργειακής ισορροπίας, όταν δηλαδή προσλαμβάνονται περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνονται για τις μεταβολικές ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητά μας. Αυτό σημαίνει ότι η ζάχαρη έχει θέση ακόμη και στο πλαίσιο μιας χαμηλής σε θερμίδες δίαιτας, εφόσον η συνολική θερμιδική πρόσληψη είναι μειωμένη. Αν μάλιστα, δεχθούμε ότι η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, τότε φανταστείτε πόσο θετικό είναι να μην στερούνται οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια πράγματα που τους ευχαριστούν.

Στη ζωή μας καταναλώνουμε πολλά και διαφορετικά τρόφιμα και ποτά, καθένα από τα οποία δίνει θερμίδες. Πώς είναι δυνατόν κάποιο από αυτά να φέρει αποκλειστική ευθύνη για την παχυσαρκία; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει και επομένως, ότι κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή μας. Τέτοιου είδους αφορισμοί, μάλιστα, απορρίπτονται από την επιστημονική κοινότητα ως υπερπλουστευτικοί και ανακριβείς, άρα επικίνδυνοι: προκαλείται σύγχυση και το κοινό παραπληροφορείται (Academy of Nutrition and Dietetics).

Μέτρον άριστον

Συχνά-πυκνά επικαλούμαστε αρχαιοελληνικά διδάγματα και προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας, στην προσπάθειά μας να τη βελτιώσουμε. Και μία από τις καλύτερες συμβουλές των σοφών προγόνων μας δεν είναι άλλη από την τήρηση του μέτρου. Οι υπερβολές κάνουν κακό, είτε αφορούν στην υπερκατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είτε στην απόλυτη αποχή από αυτές. Ισορροπία στη διατροφή και σωματική άσκηση είναι τα μόνα ... μυστικά για υγεία και ευεξία. Ας τα μάθουμε, λοιπόν, όλοι και ας τα κάνουμε πράξη!