ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τα οφέλη της βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ από την καλλιέργεια του σπανακιού μπορεί κάλλιστα να είναι η «επόμενη βιταμίνη D» καθώς έρευνες συνεχίζουν να ρίχνουν φως στα αυξανόμενα οφέλη για την υγεία μας. Βρίσκεται, πιθανότατα, εκεί που ήταν η βιταμίνη D πριν δέκα χρόνια όσον αφορά την εκτίμηση των επιστημόνων, ως μια ζωτική θρεπτική ουσία η οποία έχει πολλά περισσότερα οφέλη από αυτά που της αναγνωρίζονταν αρχικά.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τα οφέλη της βιταμίνης Κ

Σύμφωνα με τον Δρ. Κεες Βερμέερ, έναν από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως στον τομέα της βιταμίνης Κ, σχεδόν όλοι έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης Κ αλλά και βιταμίνης D.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντλούν αρκετή βιταμίνη Κ από τη διατροφή τους ώστε να διατηρούν επαρκή πήξη αίματος αλλά ΟΧΙ αρκετή για να παράξουν προστασία ενάντια στα ακόλουθα προβλήματα υγείας – και η λίστα μεγαλώνει:

• Αγγειακή ασβεστοποίηση, καρδιαγγειακές παθήσεις και κιρσούς
• Οστεοπόρωση
• Καρκίνος του προστάτη, καρκίνος των πνευμόνων, καρκίνος του ήπατος και λευχαιμία
• Προβλήματα υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, οι λεπτομέρειες των οποίων ακόμα μελετούνται

Οι δύο βασικοί τύποι της βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως Κ1 είτε ως Κ2:

1. Βιταμίνη Κ1: Βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά. Η Κ1 περνάει κατευθείαν από το συκώτι και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς συστήματος πήξης του αίματος. (Αυτό είναι το είδος της Κ που χρειάζονται τα βρέφη για την πρόληψη σοβαρών αιμορραγικών νόσων.) Επίσης, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας από την ασβεστοποίηση και βοηθά τα κόκκαλά μας να διατηρήσουν ασβέστιο και να αναπτύξουν τη σωστή κρυσταλλική δομή.

2. Βιταμίνη Κ2: Αυτή η μορφή βιταμίνης Κ παράγεται από βακτήρια. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα έντερά μας αλλά, δυστυχώς, δεν απορροφάται από εκεί και περνάει στις κενώσεις μας. Η Κ2 πηγαίνει κατευθείαν στα τοιχώματα των αγγείων, στα κόκκαλα και σε ιστούς εκτός του ήπατος. Ευδοκιμεί σε φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση, ειδικά σε τυριά και στο ιαπωνικό φαγητό natto, το οποίο είναι μακράν η πλουσιότερη πηγή Κ2.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που μας δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες για τη βιταμίνη Κ2.

Η έρευνα της βιταμίνης Κ έχει προχωρήσει πολύ. Το 2008, μια γερμανική ομάδα ερευνών ανακάλυψε πως η βιταμίνη Κ2 παρέχει σημαντική προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος είναι από τους κυριότερους λόγους καρκίνου στους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Δρ. Βερμέερ, οι άνδρες που λαμβάνουν υψηλότερες ποσότητες Κ2 παθαίνουν κατά 50% λιγότερο καρκίνο του προστάτη.

Οι αρχικές διαπιστώσεις, επίσης, υποδεικνύουν πως η βιταμίνη Κ μπορεί να μας προστατέψει από εγκεφαλικές νόσους. Παρόλα αυτά, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε τι τύπους, ακριβώς, προλαμβάνει και πώς. Αλλά είναι ένας τομέας έντονου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες που μελετούν την βιταμίνη Κ.

Η βιταμίνη Κ2 είναι ΚΡΙΣΙΜΗ για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Τα στοιχεία δείχνουν πως η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών μας, αλλά είναι μια θρεπτική ουσία την οποία η πλειοψηφία του κόσμου δεν λαμβάνει επαρκώς από τη διατροφή του.Έχει αποδειχθεί, επίσης, πως η βιταμίνη Κ2 μας προσφέρει κι άλλα οφέλη – εκτός από αυτά των οστών μας!

Η βιταμίνη Κ2 μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μαθαίνουμε επίσης πως η βιταμίνη Κ2 παίζει κύριο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Η πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (ΕΠΙΚ) πάνω στον Καρκίνο και τη Διατροφή, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2010 στην American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε πως η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ2 – όχι Κ1 – οδηγεί σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς και σε πτώση του ποσοστού θανάτου από καρκίνο κατά 30%.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (των Η.Π.Α.) βρήκε πως η βιταμίνη Κ2 μπορεί να μειώσει το ρίσκο για non-Hodgkin λέμφωμα. Οι ερευνητές της κλινικής Mayo ανακάλυψαν πως άνθρωποι με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είχαν 45% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τέτοιου τύπου, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης Κ2 είναι χαμηλότερη.
Οι επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στο σημαντικό ρόλο που παίζει η βιταμίνη Κ2 στην αποτροπή φλεγμονωδών κυτταροκινών, οι οποίες σχετίζονται με αυτό το είδος λεμφώματος, και στο ρόλο της βιταμίνης Κ στον κύκλο ζωής των κυττάρων μας.

Λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Κ από τη διατροφή μας;

Η βρώση πολλών πράσινων λαχανικών αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Κ1 φυσικά, ειδικά:
• Λαχανίδα
• Σπανάκι
• Κράμβη
• Μπρόκολο
• Λαχανάκια Βρυξελλών

Η συνεργική δράση μεταξύ των βιταμινών K και D

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως η βιταμίνη K δεν δουλεύει μόνη της. Χρειάζεται συνεργάτες, και η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός συνεργάτης.
Αυτοί οι δύο παράγοντες εργάζονται μαζί για να αυξήσουν την πρωτεΐνη Matrix Gla (MGP), η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων από ασβεστοποίηση. Μάλιστα, η MGP είναι τόσο σημαντική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιστημονικός τρόπος μέτρησης της καρδιαγγειακής μας κατάστασης.
Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η ταυτόχρονη χρήση βιταμινών Κ2 και D μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια οστικής μάζας.

Εν τω μεταξύ, για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε σωστά την βιταμίνη Κ, σύμφωνα με το Πολυιατρείο Ορθοβιοτική Ιατρική, να τρώτε περίπου τέσσερις ουγγιές τυριού που έχει υποστεί ζύμωση την ημέρα (κατά προτίμηση ωμό) ή να παίρνετε κάποιο υψηλά ποιοτικό διατροφικό συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2.