ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση ζάχαρη προτείνουν να τρώμε οι οδοντίατροι

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου κάνουν έκκληση για δραματική μείωση της ζάχαρης που προσλαμβάνουμε καθημερινά από τα γλυκά, τις σοκολάτες και τα αναψυκτικά ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των δοντιών μας.

Πόση ζάχαρη προτείνουν να τρώμε οι οδοντίατροι

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών, ωστόσο η επίδραση της ζάχαρης πολλές φορές εξουδετερώνει τα οφέλη της καλής στοματικής υγιεινής.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition Journal δείχνει ότι μειώνοντας τη ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά σε τέσσερα μόλις κουταλάκια του γλυκού θα μειωθεί σημαντικά το κόστος οδοντιατρικής περίθαλψης.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να περιορίσουμε όχι μόνο τη ζάχαρη που προσθέτουμε σε γλυκά και ροφήματα αλλά και την κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ και ροφημάτων.

Η Κάθριν Τζένερ, διατροφολόγος και διευθύντρια του πρότζεκτ Action on Sugar για τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, υποστηρίζει ένθερμα τη νέα μελέτη, δηλώνοντας πως «η πρόσθετη ζάχαρη είναι εντελώς περιττή στη διατροφή μας και συνδέεται άμεσα με τη φθορά των δοντιών αλλά και με τους αυξανόμενους δείκτες διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας».

Διαβάστε επίσης:

Δείτε σε ποιες τροφές «παραμονεύει» η ζάχαρη
Η ζάχαρη απειλεί την καρδιά μας
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε ζάχαρη (γράφημα)