ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ζάχαρη απειλεί την καρδιά μας

Η πιο καταστροφική επίδραση της ζάχαρης δεν είναι αυτή που εντοπίζουμε στο δείκτη της ζυγαριάς μας...

Η ζάχαρη απειλεί την καρδιά μας

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία ρίχνει περισσότερο φως στη σχέση ζάχαρης και καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη έχει άμεση επίδραση στους παράγοντες κινδύνου της καρδιοπάθειας, όπως η υπέρταση, ανεξαρτήτως των κιλών που παίρνουμε εξ αιτίας αυτής.

Η αναλυτική επισκόπηση που πραγματοποίησαν περιελάμβανε όλες τις παλαιότερες μελέτες – σε διεθνές επίπεδο – που εξέταζαν την κατανάλωση ζάχαρης σε σχέση με την υπέρταση και τα λιπίδια (λιπαρά στο αίμα ή χοληστερόλη), δύο βασικούς δείκτες κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

Αναλύοντας όλες τις σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε αγγλόφωνα περιοδικά μεταξύ 1965 και 2013, διαπίστωσαν ότι σε 37 από αυτές αναφέρονται αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης στα λιπίδια και σε 12 ακόμη αναφέρονται αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν όλα τα αποτελέσματα ώστε να καταλήξουν ποια ακριβώς είναι η επίδραση της ζάχαρης στην καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ευρήματα της ομάδας καταδεικνύουν ότι η ζάχαρη συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ανεξαρτήτως της επίδρασης που έχει στο Δείκτη Μάζας Σώματος. Αν και η επίδραση είναι σχετικά ήπια, οποιαδήποτε μείωση στην καθημερινή κατανάλωση θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Τι δε θα έτρωγε ποτέ ένας διατροφολόγος
Φορτωμένα με ζάχαρη τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε ζάχαρη (γράφημα)