ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρώμε διπλάσια ζάχαρη απ’ όση πρέπει

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικό καλύπτει την ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης που συνιστούν οι διατροφολόγοι.

Τρώμε διπλάσια ζάχαρη απ’ όση πρέπει

Νέα έκθεση από την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφής SACN αποκαλύπτει ότι για να αντιμετωπιστεί η πανδημία παχυσαρκίας πρέπει η ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά να μην ξεπερνά το 5% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε, ενώ οι εκτιμώμενοι δείκτες σήμερα αγγίζουν το 10%.

Η Επιτροπή κάνει επίσης έκκληση για μείωση της κατανάλωσης ροφημάτων με πολλή ζάχαρη, καθώς αυτά σχετίζονται άμεσα με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, ζητά να αυξήσουμε την ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δρ Ανν Πρέντις δηλώνει πως «αν καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες μειώνεται αυτομάτως ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου στο έντερο».

Ο στόχος του 5% που αναφέρθηκε παραπάνω αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 5 με 6 κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες και 7 με 8 κουταλάκια του γλυκού για τους άνδρες.

Η νέα οδηγία δε συνεπάγεται δραστικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, κόβοντας τεράστιο αριθμό θερμίδων ή αποκλείοντας διατροφικές ομάδες. Αρκεί για αρχή να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά με το νερό ή το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τη σοκολάτα με τα φρούτα.

Διαβάστε επίσης:

Πόση ζάχαρη προτείνουν να τρώμε οι οδοντίατροι
Η ζάχαρη απειλεί την καρδιά μας
Φορτωμένα με ζάχαρη τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά