ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καταστροφική διατροφική συνήθεια που μας στερεί την όσφρηση

Η καταστροφική διατροφική συνήθεια που μας στερεί την όσφρηση

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του οσφρητικού συστήματος και μάλιστα μια συγκεκριμένη συνήθεια που έχουν πολλοί από εμάς συμβάλλει στη σταδιακή εξασθένιση της όσφρησής μας.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience έρχεται να προσθέσει την απώλεια όσφρησης στην τεράστια λίστα με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την αυξημένη κατανάλωση βλαβερών λιπαρών.

Εξερευνώντας τις άγνωστες μέχρι τώρα επιπτώσεις της κακής διατροφής στην παχυσαρκία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πολλά λιπαρά συνδέονται άμεσα με σημαντικές δομικές και λειτουργικές μεταβολές του οσφρητικού συστήματος, το οποίο μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα οσφρητικά ερεθίσματα από το περιβάλλον μας.

Είναι η πρώτη φορά που αποδείχθηκε με στέρεα επιστημονικά δεδομένα ότι η κακή διατροφή συμβάλλει στην απώλεια της όσφρησης.

Το ερευνητικό έργο είχε συνολική διάρκεια έξι μήνες και οι δοκιμές έγιναν σε ποντίκια. Δίνοντας στα πειραματόζωα μεγάλες ποσότητες λιπαρών σε καθημερινή βάση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σταδιακά άρχισε να εξασθενεί η ικανότητά τους να εντοπίζουν τις μυρωδιές και να προσαρμόζονται στα οσφρητικά ερεθίσματα.

Ακόμη κι όταν τα πειραματόζωα επέστρεψαν και πάλι στο φυσιολογικό τους βάρος, η καταστροφική επίδραση στην όσφρησή τους φάνηκε να παραμένει, λόγω της ανεπανόρθωτης απώλειας νευρώνων στο οσφρητικό τους σύστημα.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για δεκάδες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και οι μεταβολικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης:

Το σνακ που ρίχνει την πίεση και υπάρχει σε κάθε σπίτι!
Ποτέ ξανά καούρες! Δείτε τι πρέπει να τρώτε
Ποιες τροφές να αποφεύγετε για να κρατήσετε χαμηλά τα τριγλυκερίδια

BEST OF NETWORK