ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κακάο: Σύμμαχος και κατά της υπέρτασης

Περιέχει ουσίες που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων γεγονός που σύμφωνα με γερμανούς επιστήμονες η ημερήσια κατανάλωση ενός φλιτζανιού κακάο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Κακάο: Σύμμαχος και κατά της υπέρτασης

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology», η ευεργετική επίδραση του κακάο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του στα αντιοξειδωτικά φλαβονόλες. Οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαχεν δημιούργησαν ένα ρόφημα από κακάο, που περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 ασθενείς με διαβήτη, από τους οποίους ζητήθηκε να πίνουν το ρόφημα τρεις φορές την ημέρα για ένα διάστημα 30 ημερών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία των ασθενών έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στις φλαβονόλες.

Όπως εξηγούν, ενώ η φυσιολογική διαστολή των αγγείων υγιών ατόμων κυμαίνεται γύρω στο 5%, οι αρτηρίες των ασθενών πριν τη θεραπεία διαστέλλονταν μόλις κατά 3,3%. Δύο ώρες μετά το πρώτο φλιτζάνι, όμως, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το ποσοστό εκτινάσσονταν στο 4,8%, ενώ μετά τις 30 ημέρες η διαστολή είχε φτάσει στο 5,7%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επίδραση του κακάο στην αποφυγή καρδιακών προσβολών μπορεί να υπολογιστεί στο 10% έως 20%.
Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων κακάο και τροφίμων που περιέχουν αυτό συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και συνίσταται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Με την συνεργασία της Ευθυμίας Δέδε, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Άνω Λιοσίων, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Ένα απίστευτο όφελος του καφέ που δε γνωρίζατε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ