ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στιγμιαίος καφές: Τον αγαπάμε και γι' αυτές τις ιδιότητες

Δεν αποτελεί μόνο αγαπημένο εθιστικό ρόφημα και καθημερινή συνήθεια, αλλά ταυτόχρονα ένα ρόφημα το οποίο ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, τονώνει την μνήμη και εμφανίζει ισχυρή αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.

Στιγμιαίος καφές: Τον αγαπάμε και γι' αυτές τις ιδιότητες

Μιλάμε για τι άλλο, για τον καφέ, και μάλιστα τον στιγμιαίο, τον οποίο απολαμβάνουμε οι περισσότεροι από εμάς με ιδιαίτερη χαρά καθημερινά.

Ο στιγμιαίος καφές, περιέχει χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη.

Παράλληλα, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η συστηματική κατανάλωση στιγμιαίου καφέ ενεργοποιεί το μεταβολισμό, εφόσον η συνδυαστική δράση των αντιοξειδωτικών με την καφεΐνη διεγείρει τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις. Επιπρόσθετα, η καφεΐνη επιδρά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας την εγρήγορση του οργανισμού. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές βελτιώνει τις μαθησιακές επιδόσεις καθώς και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ταυτόχρονα, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, δεδομένης της ικανότητας της καφεΐνης να αυξάνει στον εγκέφαλο την έκκριση ουσιών με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες, όπως η ντοπαμίνη.

Τέλος, όσον αφορά στη συσχέτιση του στιγμιαίου καφέ με τις στομαχικές διαταραχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά δεδομένα που να συνδέουν άμεσα τον στιγμιαίο καφέ με τη δυσπεψία, τη γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου, σε υγιείς ενήλικες παρά μόνο σε κάποιους ασθενείς με δυσπεψία.

Σε αντίθεση λοιπόν, με ότι πιστεύεται, αναφέρει ο κ. Γρηγοράκης, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ (2-3 κούπες ή ποτήρια καθημερινά), στο πλαίσιο φυσικά μίας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει κι άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσει στην «οχύρωση» του σώματός μας ενάντια στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Καφές & Σοκολάτα: Δύο αλήθειες που ξαφνιάζουν ευχάριστα

Πέντε φυτικές πηγές πρωτεϊνών που δεν έχετε ξανακούσει