ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρία σημάδια ότι καταναλώνετε πολλή πρωτεΐνη

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής ο μέσος ενήλικας έχει ανάγκη να καταναλώνει καθημερινά 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού του βάρους.

Τρία σημάδια ότι καταναλώνετε πολλή πρωτεΐνη

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 56 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα μέσω της διατροφής μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, οι άντρες ηλικίας 20-30 ετών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 98,9 γραμμάρια πρωτεΐνης και οι γυναίκες άνω των 20 ετών 68 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά.

Όσο απαραίτητη και αν είναι η επαρκής λήψη πρωτεΐνης για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, κάθε διατροφική υπερβολή είναι αρνητική.

Δείτε τρία σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε πολύ περισσότερη πρωτεΐνη καθημερινά από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Αυξάνεται το σωματικό βάρος σας

Αν τρώτε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης χωρίς ταυτόχρονα να περιορίζετε την θερμιδική σας κατανάλωση σε άλλους τομείς της καθημερινής σας διατροφής, τότε είναι πολύ πιθανό να δείτε το σωματικό σας βάρος να αυξάνεται. Έρευνα του 2012 έδειξε ότι οι άνθρωποι ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης αυξάνουν το σωματικό τους βάρος με τον ίδιο ρυθμό ως προς τους ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή με πολλά λιπαρά και λίγες πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι πρώτοι, αυξάνουν περισσότερο τον όγκο των μυών τους.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στα νεφρά

Τα νεφρά είναι το "φίλτρο" του οργανισμού μας για το αίμα που πηγαίνει σε κάθε όργανο. Όταν ο οργανισμός λαμβάνει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, τότε η λειτουργία των νεφρών επιβαρύνεται σημαντικά. Έρευνα του 2003 έδειξε ότι οι διάφορες βλάβες στα νεφρά από αυτή την αιτία, γίνονται εμφανείς μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια νεφρικής νόσου.

Είστε αφυδατωμένοι

Ένα παράγωγο της λειτουργίας των νεφρών είναι το άζωτο ουρίας αίματος. Ερευνητές και γιατροί χρησιμοποιούν τα επίπεδα αζώτου ουρίας αίματος για να αξιολογήσουν τη λειτουργία των νεφρών, και αυτό είναι επίσης ένα μέτρο του πόσο ενυδατωμένο είναι ένα άτομο. Έρευνα του 2002 έδειξε ότι καθώς αυξάνεται η κατανάλωση πρωτεΐνης, τόσο περισσότερο νερό είναι αναγκασμένο να χρησιμοποιήσει το σώμα για να αποβάλλει το επιπλέον άζωτο από το αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Λοίμωξη στα νεφρά: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πέτρες στα νεφρά: Οι 2 θανάσιμοι κίνδυνοι που κρύβουν

Σας ενοχλεί η γλουτένη; Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Οι 5 τροφές που νικούν τις φλεγμονές και αδυνατίζουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ