ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μια μπριζόλα θα σας σώσει από την υπέρταση

Πιθανότατα μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι μια μπριζόλα σε συνδυασμό με ένα κομμάτι τυρί και λίγο χούμους είναι η ιδανική συνταγή για το... έμφραγμα. Ξεχάστε όσα ξέρατε, καθώς μια νέα αμερικανική μελέτη απενοχοποιεί –επιτέλους– το λαχταριστό έδεσμα και άλλα όμοιά του!

Πώς μια μπριζόλα θα σας σώσει από την υπέρταση

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension και καταδεικνύει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών συνδέεται με το μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν περίπου 100 γραμμάρια πρωτεϊνών την ημέρα διατρέχουν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν 50 περίπου γραμμάρια σε ημερήσια βάση.

Ποσότητα 100 γραμμαρίων πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε τέσσερις περίπου μοσχαρίσιες μπριζόλες, πέντε φιλέτα στήθος κοτόπουλου ή δέκα κονσέρβες ρεβίθια!

Εκτός από τις πρωτεΐνες, και οι φυτικές ίνες φάνηκε να έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Μια διατροφή πλούσια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 59%.

Η υπέρταση θεωρείται «αθόρυβος δολοφόνος» καθώς πολλές φορές δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί με ακρίβεια εάν η πίεση βρίσκεται στα όρια του φυσιολογικού, είναι να κάνουμε τακτικές μετρήσεις.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι και τα δεδομένα κάλυπταν περίοδο 11,3 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πρωτεΐνες συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη της υπέρτασης, ανεξαρτήτως φύλου και βάρους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Τζάστιν Μπουεντία από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης υποστηρίζει πως η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε θερμιδοφόρα σνακ και γλυκά. Έτσι, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφύγουμε την επιδείνωση βασικών δεικτών όπως η αρτηριακή πίεση.

Από την άλλη, ο Μπουεντία τονίζει ότι τα αμινοξέα που συνθέτουν τις πρωτεΐνες συμβάλλουν πιθανώς στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης παραμένουν χαμηλά.

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικές τιμές τις αρτηριακής πίεσης: Δείτε αν κινδυνεύετε (πίνακας)
Πέντε φυτικές πηγές πρωτεϊνών που δεν έχετε ξανακούσει
Αν έχετε πίεση σε αυτή την ηλικία τότε κινδυνεύετε από άνοια