ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μυστικό του αδυνατίσματος κρατά… ένα σκουλήκι

Ένα σκουλήκι κάνει αυτό που θέλουν εκατομμύρια άνθρωποι: να τρώνε ό,τι θέλουν και να μην παχαίνουν καθόλου.

Το μυστικό του αδυνατίσματος κρατά… ένα σκουλήκι

Το μικροσκοπικό σκουλήκι Caenorhabditis elegans, τρέφεται με ζάχαρη και δεν παχαίνει ποτέ, χάρη σε μία γενετική μετάλλαξη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ένα μαγικό χάπι ή σε μία θεραπεία για το αδυνάτισμα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, μία ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Sean Curran από το USC Davis School of Gerontology και το Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, πιστεύουν ότι ίσως βρήκαν ένα νέο τρόπο για να καταστείλουν την παχυσαρκία που συνοδεύει τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, χάρη σε ένα γονίδιο-«κλειδί».

attachment.ashx

«Η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που έτρωγαν τα βακτήρια, ήταν το ισοδύναμο της δυτικής δίαιτας που θα μπορούσε να καταναλώνει ένας άνθρωπος, που αποτελείται από πολλά λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά» είπε ο Curran.

Ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις στα πειράματα με τα σκουλήκια που είχαν το υπερκινητικό SKN-1 γονίδιο, έδειξαν ότι μπορούσαν να «τρέφονται» με απίστευτες ποσότητες ζάχαρης, χωρίς να βάζουν καθόλου βάρος.

Μάλιστα, η γενετική οδός που εξέτασαν οι επιστήμονες υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ζώα, από τους μικροσκοπικούς μύκητες μέχρι τους ανθρώπους.

Το γονίδιο SKN-1 υπάρχει επίσης στους ανθρώπους, μόνο που καλείται Nrf2, κάτι που υποδηλώνει ότι τα ευρήματα των ερευνητών ίσως θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» έτσι ώστε να έχουν εφαρμογή και σε αυτούς, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.