ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να προσθέσετε την αγκινάρα στην διατροφή σας άμεσα!

Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους το αγαπημένο μέρος της αγκινάρας είναι η καρδιά, λίγοι γνωρίζουν ότι τα φύλλα είναι στην πραγματικότητα το πιο ωφέλιμο για την υγεία κομμάτι αυτού του μοναδικού φυτού.

Γιατί πρέπει να προσθέσετε την αγκινάρα στην διατροφή σας άμεσα!

Οι αγκινάρες είναι πολύ πλούσια τροφή σε φυτικά θρεπτικά συστατικά, όπως η κερσετίνη, η ρουτίνη, το γαλλικό οξύ (gallic acid), και η κυναρίνη, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση μιας σειράς σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της ηπατικής δυσλειτουργίας, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη.

Δείτε αναλυτικά τα μοναδικά οφέλη της αγκινάρας για τον οργανισμό σας:

Αντιοξειδωτικά

Κατά τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος παράγονται ορισμένες βλαβερές ουσίες, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και οι οποίες είναι ικανές να βλάψουν τα υγιή κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζουν τις βλάβες που αυτές προκαλούν. Μία αγκινάρα περιέχει κατά μέσο όρο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C (βάσει διατροφής 2.000 θερμίδων την ημέρα).

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, τους υδατάνθρακες και τα νουκλεϊκά οξέα από τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντιοξειδωτική ικανότητα της αγκινάρας είναι εννέα φορές υψηλότερη από ό,τι άλλες πηγές βιταμίνης C, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και οι κόκκινες πιπεριές.

Φυτικές ίνες

Μια αγκινάρα περιέχει περίπου 10,3gr ινών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 41% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Η φυτική ίνα στην αγκινάρα ονομάζεται ινουλίνη και συμβάλλει στην καλή εντερική λειτουργία ευνοώντας την ανάπτυξη "καλών" βακτηρίων στο παχύ έντερο. Είναι επίσης μια διαλυτή ίνα, η οποία βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Δυσπεψία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Alimentary Pharmacology and Therapeutics, έδειξε ότι το εκχύλισμα των φύλων της αγκινάρας μειώνει τη δυσπεψία και την παλινδρόμηση οξέων στο στομάχι.

Καταπολέμηση της χοληστερίνης

Η υψηλή χοληστερίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο και αθηροσκλήρωση. Η σάρκα της αγκινάρας, καθώς και το εκχύλισμα των φύλλων της, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μάλιστα, σε έρευνα διάρκειας 4 μηνών, στην οποία συμμετείχαν 75 άτομα με αυξημένη χοληστερίνη διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 1.280 mg φύλλων αγκινάρας καθημερινά παρουσίασαν μείωση της τάξης του 4,2% στα επίπεδα χοληστερίνης, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν ένα placebo.

Διαβάστε επίσης:

Δώστε τέλος στην δυσπεψία με αυτά τα 6 προϊόντα

Σούπερ αντιοξειδωτικές μάσκες για δέρμα & μαλλιά με αγκινάρα

Συμβουλές για υγιές γαστρεντερικό

Η αποτοξίνωση των 3 ημερών που θα καθαρίσει το συκώτι σας