ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα αμυγδάλου: Εναλλακτικό και πολύ θρεπτικό

Ο καταιγισμός πληροφοριών που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης, έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης θρεπτικών στοιχείων.

Γάλα αμυγδάλου: Εναλλακτικό και πολύ θρεπτικό

Μία από αυτές είναι το γάλα αμυγδάλου, ρόφημα από ωμά αμύγδαλα, με πολλά θρεπτικά συστατικά και σημαντική πηγή ασβεστίου.

Το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για άτομα που δεν πίνουν το γάλα αγελάδας και είναι πολύ ήπιο για το στομάχι, καθώς χωνεύεται εύκολα.

Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και απαλή υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για το αγελαδινό γάλα σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του γάλακτος αμυγδάλου είναι ότι μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι αμύγδαλα ή άλλοι ξηροί καρποί και νερό, ενώ για να το κάνετε ακόμη πιο γευστικό, μπορείτε να προσθέσετε συστατικά της αρεσκείας σας, όπως άρωμα βανίλιας ή σοκολάτας.

Θα χρειαστείτε:
-1 κούπα ωμά αμύγδαλα (καρύδια, φουντούκια ή ότι άλλο επιλέξετε, κατά προτίμηση βιολογικά)
-2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάτε)
-1 κούπα νερό (για να μουλιάσουν τα αμύγδαλα)
-1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι

Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8–10 ώρες. Βάζετε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και τις 2–3 κούπες νερό ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλετε το γάλα. Χτυπήστε το για 1–2 λεπτά. Σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι.

Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, καρύδα ή σουσάμι. Αποθηκεύστε το σε μια γυάλινη κανάτα, και καταναλώστε το εντός 4 ημερών. Η αμυγδαλόψιχα που απομένει μπορεί να βγάλει και άλλο γάλα μόνο που θα είναι πιο αραιό. Μην πετάξετε την αμυγδαλόψιχα που μένει, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέϊκ κ.α.).

Οι υπέρμαχοι του γάλακτος αμυγδάλου το προτιμούν γιατί είναι ωφέλιμο χωρίς να περιέχει χοληστερίνη, ζωική πρωτεΐνη και το ζωικό λίπος του αγελαδινού γάλακτος.

Τα 240 ml ή μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου έχει περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ. φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και λακτόζη.

Το γάλα αμύγδαλου περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Είναι τέλος καλή πηγή φλαβονοειδών.

Διαβάστε επίσης:

Τα πιο επικίνδυνα λιπαρά για τον εγκέφαλο

Τροφές για να «κάψετε» το αντιαισθητικό σωσίβιο στην κοιλιά