ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γρήγορη δίαιτα που προστατεύει από καρδιοπάθεια και άνοια

Η λαϊκή ρήση λέει πως είμαστε ό,τι τρώμε. Όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό.

Η γρήγορη δίαιτα που προστατεύει από καρδιοπάθεια και άνοια

Οι «διακεκομμένες» δίαιτες, όπως το δημοφιλές διατροφικό πρόγραμμα 5:2, είναι ιδανικές για να χάσουμε βάρος χωρίς να στερούμαστε αλλά και για να προστατευθούμε από σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική επισκόπηση που βασίστηκε σε περισσότερες από 80 μελέτες και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS, ο άνθρωπος δεν είναι «σχεδιασμένος» για να καταναλώνει τρία γεύματα και αρκετά σνακ την ημέρα κι έτσι μια σύντομη νηστεία μπορεί να κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 5:2 που ακολουθεί αυτό το μοτίβο επιβάλλει να καταναλώνουμε ελάχιστες θερμίδες δύο φορές την εβδομάδα.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη τονίζει μάλιστα ότι το να τρώμε συνεχώς –όπως συνηθίζουμε– είναι «αφύσικο» από πλευράς εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Οι άνθρωποι της προϊστορικής εποχής έτρωγαν σποραδικά και η συνήθεια των τριών γευμάτων κατοχυρώθηκε κατά το 17ο με 18ο αιώνα.

Η Βρετανίδα διαιτολόγος Michelle Harvie, η οποία ήταν μία εκ των βασικών συντακτών της σχετικής μελέτης, έχει πραγματοποιήσει έρευνες που αποδεικνύουν ότι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων για δύο συνεχόμενες ημέρες είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από τη συνεχή δίαιτα.

Η τακτική αυτή οδηγεί σε μια σειρά από αλλαγές που δεν παρατηρούνται όταν η μείωση των θερμίδων είναι σταθερή για πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με τη Δρ Harvie από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Genesis Breast Cancer Prevention, η γρήγορη δίαιτα έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και λεπτίνης, δύο ορμονών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού. Παράλληλα, με αυτή τη δίαιτα απομακρύνονται αποτελεσματικότερα από τον οργανισμό βλαβερά λιπαρά που συσσωρεύονται στο συκώτι και πυροδοτούν την καρδιοπάθεια, το έμφραγμα, το διαβήτη ή ακόμη και την άνοια.

Στη δίαιτα των 2 ημερών που μελετά η διαιτολόγος, πρέπει να καταναλώνουμε για δύο συνεχόμενες ημέρες μόλις 600 με 100 θερμίδες, κυρίως από τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τυπικά, οι καθημερινές ανάγκες του ατόμου κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.500 θερμίδων (για γυναίκες και άντρες αντίστοιχα). Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, θα πρέπει να ακολουθούμε την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Η Δρ Harvie υποστηρίζει ότι αυτή η γρήγορη δίαιτα δίνει στα κύτταρα του οργανισμού το χρόνο που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν βλάβες που μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση σοβαρών ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Διαβάστε επίσης:

Η δίαιτα των 2 ημερών που έχει ξετρελάνει την Τζένιφερ Λόπεζ!
Το "κόλπο" του 5+2 που σας αδυνατίζει χωρίς να κάνετε δίαιτα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ