ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έτσι θα αποφύγετε το έλκος στομάχου

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πονάει το στομάχι μας και να μην μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας. Το έλκος, αποτελεί μία σοβαρή κατάσταση που πρέπει να μας κινητοποιήσει για να αλλάξουμε τα διατροφικά μας δεδομένα. 

Έτσι θα αποφύγετε το έλκος στομάχου

Το έλκος, είναι η διάβρωση της βλεννογόνου μεμβράνης και εμφανίζεται είτε στο στομάχι (γαστρικό έλκος) ή στο δωδεκαδάκτυλο (έλκος δωδεκαδακτύλου), όπως αναφέρει η κυρία Νικολίνα Μάλλιου - Σύμβουλος Διατροφής στο Λόγω Διατροφής.

Η εμφάνιση έλκους οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, η υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι, το άγχος, η κατάχρηση φαρμάκων, το κάπνισμα και η παρουσία ελικοβαβακτηρίου. Τα συμπτώματα είναι πόνος στο στομάχι (καψίματα) και σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγίες. Συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα (αντιόξινα) που που εμποδίζουν την υπερέκκριση οξέος στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην επούλωση του έλκους.

Όσον αφορά στη διατροφή είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση όξινων και πικάντικων φαγητών, μπαχαρικών καθώς επίσης και το αλκοόλ, διότι διεγείρουν την έκκριση και ερεθίζουν τη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου.

Διαβάστε ακόμη:

Η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Οι κορυφαίες δίαιτες του 2015

Η δίαιτα αποτοξίνωσης της Gwyneth Paltrow

Στομαχόπονος: Πότε μαρτυρά πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοήσετε