ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Consumer Reports: Δεδομένα για τη γλουτένη που ξαφνιάζουν

Μια δημοφιλής διατροφική τάση που επικράτησε κατά το περασμένο έτος, αυτή της συστηματικής προώθησης των προϊόντων χωρίς γλουτένη, φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση.

Consumer Reports: Δεδομένα για τη γλουτένη που ξαφνιάζουν

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της Ένωσης Καταναλωτών (CRNRC), το 63% των Αμερικανών πιστεύει ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Στη δημοσκόπηση αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί.

Ωστόσο, ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα που δικαιολογούν την άποψη αυτή, σημειώνει ο Δρ Alessio Fasano, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη, πράγματι πρέπει να αποφεύγουν την εν λόγω πρωτεΐνη. Για όλους τους υπόλοιπους, η γλουτένη είναι απολύτως ασφαλής προς κατανάλωση σε καθημερινή βάση.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου FOX News, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics υποδεικνύει ότι η ηλικία στην οποία εκτίθεται το παιδί για πρώτη φορά στη γλουτένη δεν επηρεάζει τον κίνδυνο να εκδηλώσει μελλοντικά κοιλιοκάκη.

Οι γονείς δεν θα πρέπει λοιπόν να φοβούνται να δώσουν στο μικρό παιδί τροφές που περιέχουν μικρές ποσότητες γλουτένης. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνει το παιδί τέτοιου είδους τροφές από τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες της ζωής του.