ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσκοιλιότητα: 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κενώσεις την εβδομάδα.

Δυσκοιλιότητα: 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:

-Κοιλιακή δυσφορία

-Συχνές κινήσεις του εντέρου

-Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου

-Σκληρά ή μικρά κόπρανα

-Αιμορραγία από το ορθό ή/και πρωκτικές μικροσχισμές που προκαλούνται από τα σκληρά κόπρανα και την πίεση κατά την κένωση του εντέρου

Υπάρχουν πολλές αιτίες της δυσκοιλιότητας συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, της διατροφής που είναι ανεπαρκής σε ίνες, της κατάχρησης καθαρτικών, των ορμονικών διαταραχών και ορισμένων παθήσεων από άλλα μέρη του σώματος που επηρεάζουν επίσης την εντερική λειτουργία.

Μία από τις αιτίες, λοιπόν, είναι η κακή διατροφή. Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μην έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας:

1. Σοκολάτα

Η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από τους ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, αλλά πιστεύεται ότι η μεγάλη ποσότητα του λίπους στη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Θεωρείται ότι επιβραδύνει τις μυϊκές συσπάσεις και ως εκ τούτου και τη μετακίνηση των τροφών μέσω του εντέρου.

2. Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Σε μεγάλες ποσότητες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, μπορεί να φέρουν δυσκοιλιότητα σε πολλούς ανθρώπους. Είναι άγνωστο αν είναι τα ίδια τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ή αν είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, που το προκαλεί αυτό. Ωστόσο, η λακτόζη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή αερίων και φούσκωμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα αν είστε επιρρεπείς στην δυσκοιλιότητα.

3. Κόκκινο Κρέας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην τρώτε πολύ κόκκινο κρέας. Ένας από αυτούς είναι ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης μερίδας κόκκινου κρέατος μπορεί να σας φέρει δυσκοιλιότητα. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το πεπτικό σύστημα να το επεξεργαστεί. Περιέχει επίσης σκληρές ίνες πρωτεϊνών που μπορεί να είναι δύσκολο για το στομάχι σας να τις αφομοιώσει.

4. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα... αίνιγμα, όταν πρόκειται για τα τροφές που φέρνουν δυσκοιλιότητα. Είναι θέμα χρόνου: οι άγουρες μπανάνες μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, αλλά οι ώριμες μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Οι άγουρες μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα, επειδή εξακολουθούν να έχουν πολύ άμυλο, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα να το αφομοιώσει. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης πηκτίνη (φυτικές ίνες) που αντλεί νερό από τα έντερα και αφυδατώνει τα κόπρανα, τα οποία έτσι γίνονται πιο σκληρά.

5. Καφεΐνη

Όπως και οι μπανάνες, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει είτε υπέρ, είτε κατά της δυσκοιλιότητας. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να φέρει περισσότερη "ενεργητικότητα" στο έντερο. Αλλά εάν είστε ήδη αφυδατωμένοι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η καφεΐνη στον καφέ, στο μαύρο τσάι, ή την σοκολάτα θα σας κάνει ακόμα πιο δυσκοίλιους.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα

Βλέννα στα κόπρανα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Δυσκοιλιότητα: Αλήθειες και μύθοι που θα σας σώσουν

Δείτε πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ