ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ιδανικός συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων για μόνιμη απώλεια βάρους

Συνδυάζοντας σωστά τους τύπους πρωτεϊνών και υδατανθράκων που παίρνουμε μέσω της διατροφής μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία και τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Ο ιδανικός συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων για μόνιμη απώλεια βάρους

Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ταφτς, ακόμη και μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας διατροφολόγιο μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να δίνουμε έμφαση κυρίως στους συνδυασμούς τροφών και όχι απαραίτητα στις ποσότητες λιπαρών που περιέχουν.

Αν και ο συνολικός αριθμός θερμίδων που καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση επηρεάζει σημαντικά το βάρος μας, η ποιότητα των θερμίδων είναι ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπουμε.

Έπειτα από ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν σε 120.000 άνδρες και γυναίκες και κάλυπταν διάστημα 16 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά σε μεγάλες ποσότητες συνδέονται άμεσα με τη σταδιακή αύξηση του βάρους. Αντιθέτως, άλλες πηγές πρωτεϊνών όπως το γιαούρτι, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και οι ξηροί καρποί συνδέονται με το χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση των τροφών της δεύτερης κατηγορίας, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια αξιοσημείωτη διατροφική τάση στην υπό μελέτη ομάδα: Όσοι κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά συχνά κατανάλωναν και μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων ώστε να αντισταθμίσουν την «έκπτωση» θερμίδων, τακτική που είναι πιθανό να οδηγήσει εν τέλει στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο, το τυρί και το γάλα με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο είτε στην αύξηση είτε στη μείωση του βάρους.

Πέραν της ποιότητας των θερμίδων, οι ερευνητές εστίασαν επίσης στο λεγόμενο γλυκαιμικό φορτίο (glycemic load - GL), ένα δείκτη που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί πόσο θα αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφών.

Το αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο συνδέεται παραδοσιακά με την αύξηση του βάρους και με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και παράλληλα η αύξηση του γλυκαιμικού φορτίου, μέσω της κατανάλωσης υδατανθράκων με χαμηλή διατροφική αξία όπως αυτοί που παρέχει το λευκό ψωμί, φάνηκε να συνδέεται με την αύξηση του βάρους. Αντιθέτως, ο συνδυασμός του κόκκινου κρέατος με το χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, από τροφές όπως τα λαχανικά, φάνηκε να μην οδηγεί σε σημαντική αύξηση του βάρους. Μάλιστα, ο συνδυασμός των αβγών και του τυριού (τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά) με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Όπως υποδεικνύουν τα παραπάνω ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, η αυστηρή μέτρηση θερμίδων δεν αποτελεί εγγυημένη τακτική για την απώλεια βάρους. Πρέπει να εστιάζουμε στους συνδυασμούς τροφών για καλύτερη υγεία και διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα
Ιδανικές μερίδες φαγητού – Οπτικός οδηγός
Θερμίδες για άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανά ηλικία (πίνακας)
Πόσες θερμίδες θα κάψετε σε 10 λεπτά με 17 διαφορετικές δραστηριότητες