ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συχνές δίαιτες: Έχουν μόνιμη επίδραση στο μεταβολισμό;

Συχνές δίαιτες: Έχουν μόνιμη επίδραση στο μεταβολισμό;

Μήπως είστε από αυτούς που κάνουν τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο αυστηρή δίαιτα και μετά ξεφεύγουν και πάλι;

Οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους μπορούν άραγε να επηρεάσουν το μεταβολικό ρυθμό και να βάλουν φρένο στην επόμενη προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά;

Οι συχνές και απότομες αυξομειώσεις του βάρους (φαινόμενο γιο-γιο) έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας και ίσως έχετε ακούσει ότι καταστρέφουν το μεταβολισμό. Αυτό όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς η δίαιτα, όσο αυστηρή ή σύντομη κι αν είναι, δεν επηρεάζει το ρυθμό με τον οποίο καταναλώνει το σώμα μας ενέργεια, δηλαδή θερμίδες.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Metabolism έδειξε ότι όσοι έχασαν και πήραν αρκετά κιλά πάνω από μία φορά –άτομα που είχαν χάσει και είχαν ξαναπάρει πάνω από 10 κιλά τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή τους– μπορούσαν να χάσουν κιλά, να μειώσουν τα αποθέματα λίπους στο σώμα τους και να αυξήσουν την καθαρή μυϊκή τους μάζα εξίσου εύκολα με άτομα που δεν είχαν παρουσιάζει τόσο έντονες μεταβολές στο βάρος τους.

Ένας παράγοντας που εξηγεί γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα οι συχνές και γρήγορες δίαιτες είναι ο... ψυχολογικός, καθώς τα άτομα που μπαίνουν συχνά σε διαδικασία αυστηρής δίαιτας έχουν την τάση να τα παρατούν όλο και πιο νωρίς σε κάθε επακόλουθη προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης:

Πότε η ζυγαριά σας δίνει... παραπλανητικές απαντήσεις
Δίαιτα: 8 λάθη που «φρενάρουν» το μεταβολισμό
Pegan: Η νέα δίαιτα που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς