ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το διατροφικό τρικ για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη

Το μυστικό δεν βρίσκεται κάποια καινούργια υπερτροφή με μοναδική θρεπτική αξία ούτε σε κάποια μοδάτη δίαιτα.

Το διατροφικό τρικ για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη

Για να κερδίσετε μερικά επιπλέον χρόνια ζωής και μάλιστα με καλή υγεία, θα πρέπει να εφαρμόσετε στη διατροφή σας μια πολύ απλή στρατηγική.

Τι πρέπει να κάνετε; Να μειώσετε έως και κατά 50% τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε για 5 μόλις ημέρες κάθε μήνα.

Όσοι ακολούθησαν το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας από το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνια, παρουσίαζαν λιγότερες ενδείξεις γήρανσης, διαβήτη, καρδιοπάθειας και καρκίνου σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν κανονικά. Μάλιστα, θετικές επιδράσεις παρατηρήθηκαν ακόμη κι όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο σύνηθες διατροφικό τους πρόγραμμα, ασχέτως του πόσο υγιεινά έτρωγαν.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η σύντομες περίοδοι αυστηρής νηστείας είναι ευεργετικές για την υγεία, όμως δεν είναι εύκολο (ούτε και ευχάριστο!) να εφαρμοστούν. Έτσι, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πλάνο που μπορεί να παράσχει τα ίδια οφέλη με τη νηστεία, είναι όμως πιο εύκολο να εφαρμοστεί και εξασφαλίζει ότι ο οργανισμός παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο επιβάλλει τον περιορισμό του αριθμού θερμίδων κατά 34-54% για 5 μόλις ημέρες την εβδομάδα. Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν συνολικά 1.090 θερμίδες, ενώ για τις πέντε επόμενες ημέρες κατανάλωναν 725 θερμίδες. Συνέχισαν να τρώνε κανονικά για τις επόμενες εβδομάδες και επανέλαβαν τη σύντομη νηστεία τον επόμενο μήνα.

e06eb7a0148ebb3585f98af39dc84bbc L

Σε διάστημα τριών μηνών, διαπιστώθηκε πτώση της τάξεως του 10% στα επίπεδα της γλυκόζης τις ημέρες νηστείας και κατά 6% τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα. Τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1), η οποία στον άνθρωπο συνδέεται με ασθένειες που εμφανίζονται λόγω γήρανσης του οργανισμού, ήταν επίσης μειωμένα κατά 24%.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, κατά την περίοδο νηστείας οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σούπες, ενεργειακές μπάρες, κρακεράκια, ενεργειακά ποτά, τσάι και ένα φυτικό συμπλήρωμα διατροφής. Η διατροφή τους αποτελείτο κατά 11-14% από πρωτεΐνες, κατά 42-43% από υδατάνθρακες και κατά 44%-46% από λιπαρά. Για τις υπόλοιπες 25 ημέρες του μήνα, δεν τους είχε επιβληθεί κανένας διατροφικός περιορισμός.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή ενάντια στο Αλτσχάιμερ (γράφημα)