ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα ποτά με πολλή ζάχαρη κοστίζουν χιλιάδες ζωές ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα

Η κατανάλωση ποτών με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης υφαίνει έναν περίπλοκο ιστό χρόνιων νοσημάτων και αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου σε όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ταφτς των ΗΠΑ αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και εκτιμούν ότι ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Τα ποτά με πολλή ζάχαρη κοστίζουν χιλιάδες ζωές ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.

«Σε αρκετές χώρες του κόσμου καταγράφεται σημαντικός αριθμός θανάτων αποκλειστικά και μόνο λόγω ενός μεμονωμένου διατροφικού παράγοντα, των ποτών που περιέχουν πολλή ζάχαρη», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Dariush Mozaffarian, συμπληρώνοντας πως «η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ή ο πλήρης αποκλεισμός αυτών των ποτών από τη διατροφή θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν 62 παλαιότερες δημοσκοπήσεις που αφορούσαν σε θέματα διατροφής και στις οποίες είχαν συμμετάσχει 611.971 άτομα, ώστε να υπολογίσουν πόσοι από τους θανάτους που καταγράφονται σε ετήσια βάση συνδέονται με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

Πρόκειται για την πρώτη αναλυτική επισκόπηση της συγκεκριμένης παραμέτρου και περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία για κάθε ασθένεια που μπορεί να συνδεθεί με τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, τα ενεργειακά ποτά, το παγωμένο τσάι και άλλα αντίστοιχα ποτά. Οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν τους ποτά που παρέχουν τουλάχιστον 50 θερμίδες ανά 240 ml.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, μεταξύ 1980 και 2010 καταγράφηκαν 133.000 θάνατοι λόγω διαβήτη τύπου 2, 45.000 θάνατοι λόγω καρδιοπάθειας και 6.450 θάνατοι λόγω καρκίνου. Μεταξύ των 187 χωρών από τις οποίες προήλθαν τα δεδομένα, υπολογίστηκε πως θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί 184.000 θάνατοι, καθώς ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια.

Μόλις ένα με δύο κουτάκια ζαχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 κατά 26% και τον κίνδυνο εμφράγματος και επακόλουθου θανάτου κατά 20%, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Παράλληλα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο εκτιμά ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου έως και κατά 40%, καθώς συνδέεται στενά με την παχυσαρκία.