ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι τελικά η λιγούρα; Πείνα, ή ψυχολογική κατάσταση;

Τι είναι τελικά η λιγούρα; Πείνα, ή ψυχολογική κατάσταση;

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με το δίλημμα της λιγούρας, μιας και συλλαμβάνουμε συχνά το στομάχι μας να γουργουρίζει χωρίς να πεινάμε πολύ, αλλά να θέλουμε οπωσδήποτε να φάμε κάτι.

Η αιτιολογία του παραπάνω φαινομένου έχει τόσο οργανική όσο και ψυχολογική εξήγηση.

Από βιολογικής πλευράς το αίσθημα της λιγούρας εξηγείται αν έχουμε μείνει πολλές ώρες νηστικοί (παραπάνω από τρίωρο), οπότε παθαίνουμε υπογλυκαιμία (υπερβολική μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) και υψηλή έκκριση γαστρικού υγρού στο άδειο στομάχι, που αποτελούν βασική ένδειξη πείνας και εξάντλησης των αποθεμάτων ενέργειας.

Επιπλέον, ένας άλλος λόγος που μπορεί να τρώτε χωρίς να πεινάτε είναι γιατί υπάρχουν πολλά ερεθίσματα νόστιμων εδεσμάτων γύρω σας ή σας καταλαμβάνει το συναίσθημα του άγχους, της αγωνίας, του θυμού, της λύπης, της μοναξιάς ή της ανίας.

Ωστόσο, είτε τρώτε λόγω πείνας, είτε λόγω ανίας ή άσχημης ψυχολογίας η λύση βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά και στην αναγνώριση της πραγματικής πείνας. Επίσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το φαγητό είναι η εκπλήρωση μιας βιολογικής ανάγκης και όχι μέσο εκπλήρωσης των συναισθηματικών μας κενών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «τρώμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να τρώμε».

Όπως και να έχει, προκειμένου να αποφύγουμε τα περιττά τσιμπολογήματα είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε καθημερινά πρωινό, να ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς επίσης να καταναλώνουμε καθημερινά άφθονα φρούτα, λαχανικά, υγρά, τα οποία προκαλούν γρήγορο κορεσμό.

Ελίνα Ασημακοπούλου- Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής Γενική Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛΔΕ) assimakopoulou@logodiatrofis.gr logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι μπορεί να δείχνουν οι... λιγούρες σας για την υγεία σας

Πώς θα μειώσετε τις λιγούρες για σοκολάτα

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό