ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έλεγχος σακχάρου: Βοηθά η κατανάλωση τροφών με συγκεκριμένη σειρά;

Σινάνη Αικατερίνη

Κάποιοι ειδικοί στον τομέα της ευεξίας υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των γευμάτων με συγκεκριμένη σειρά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση των φλεγμονών και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Έλεγχος σακχάρου: Βοηθά η κατανάλωση τροφών με συγκεκριμένη σειρά;

Ποια είναι αυτή η σειρά; Πρώτα οι φυτικές ίνες και τα λίπη και μετά οι υδατάνθρακες.

Ο προγραμματισμός των γευμάτων με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σειρά της κατανάλωσης των τροφών μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη.

Πώς λειτουργεί η σειρά των γευμάτων;

Η σειρά των γευμάτων, ή η σειρά των θρεπτικών συστατικών, χωρίζεται σε τρία μέρη: πρώτα τα λαχανικά ή οι φυτικές ίνες, μετά οι πρωτεΐνες και τα λίπη και τέλος οι υδατάνθρακες.

«Πρέπει να ξεκινάτε με λαχανικά που δεν περιέχουν άμυλο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο ή το αγγούρι», λέει η Jessica Hernandez, διατροφολόγος και ειδική στη φροντίδα και την εκπαίδευση για τον διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών στην αρχή, επιβραδύνει την πέψη και βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα.

Αφού τελειώσετε με τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορείτε να προχωρήσετε στις πρωτεΐνες και τα λιπαρά.

«Τέτοιες τροφές είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τις φυτικές ίνες, οι τροφές αυτές θα υποστηρίξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, θα σας κρατήσουν χορτάτους και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε χορτάτοι», είπε.

Τέλος, σύμφωνα με την Hernandez, το να τελειώνετε με τροφές που περιέχουν άμυλα και σάκχαρα, όπως ψωμί, ζυμαρικά ή φρούτα, μειώνει την πιθανότητα απότομων αυξήσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ποιο είναι το όφελος από αυτόν τον τρόπο διατροφής;

Το κύριο όφελος της κατανάλωσης των τροφών με συγκεκριμένη σειρά, είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται μετά το φαγητό. Το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη για να βοηθήσει στην αποθήκευση της γλυκόζης από τα τρόφιμα, αλλά αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί τόσο καλά για τα άτομα με διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές και νεφρικές παθήσεις.

Μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η ενθάρρυνση των ατόμων με διαβήτη να τρώνε λαχανικά πριν από τους υδατάνθρακες βοήθησε σημαντικά αυτά τα άτομα να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου τους.

Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τα άτομα με διαβήτη.

Σύμφωνα με την Hernandez, η σειρά των γευμάτων έχει πιο σημαντική επίδραση για τα άτομα με διαβήτη ή προβλήματα γλυκόζης.

«Αλλά πραγματικά, πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από τη βελτίωση των επιπέδων κορεσμού και ενέργειας, ακόμα και της πέψης», τονίζει.

Είναι η επόμενη τάση στον τομέα της ευεξίας;

Οι ακόλουθοι της βιοχημικού και influencer στον τομέα της ευεξίας Jessie Inchauspé, γνωστής και ως «Θεά της Γλυκόζης», είναι πιθανό να είναι εξοικειωμένοι με τη σειρά των γευμάτων.

Η Inchauspé δεν εφηύρε αυτή την πρακτική, αλλά υποστηρίζει την κατανάλωση τροφών με τη «σωστή σειρά» για τον έλεγχο του μεταγευματικού σακχάρου, της πνευματικής κόπωσης και του φουσκώματος. Χάρη στην έντονη δραστηριότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Inchauspé έχει συμβάλλει στο να γίνει η σειρά των γευμάτων μια δημοφιλής τάση ευεξίας.

Για να ελέγξουν αν η σειρά των γευμάτων λειτουργεί, κάποιοι άνθρωποι φορούν μετρητή γλυκόζης για να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους στο σπίτι. Δύο ώρες μετά το γεύμα, όσοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους, θα πρέπει να έχουν επίπεδα γλυκόζης κάτω από 140 mg/dL.

Το άγχος, η ηλικία και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι μετρητές γλυκόζης έχουν σχεδιαστεί για άτομα με διαβήτη και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ακριβή.

«Υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος σε αυτά τα προϊόντα. Έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Για παράδειγμα, η γλυκόζη σας μπορεί να είναι 140 αν δεν έχετε διαβήτη, αλλά ο μετρητής μπορεί εύκολα να δείξει ότι είναι 170», δήλωσε ο Gene Arnold, διατροφολόγος και ειδικός στη διατροφή για τον διαβήτη στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ φυσιολογικού και μη φυσιολογικού», πρόσθεσε.

Πρέπει να δοκιμάσετε τη σειρά των γευμάτων;

Η σειρά των γευμάτων δεν είναι κατάλληλη για όλους. Αν αρχίσετε να ασχολείστε υπερβολικά με την τελειοποίηση της αλληλουχίας γευμάτων, ενδέχεται να εμφανίσετε διατροφικές διαταραχές.

«Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε τη σειρά σε κάθε γεύμα, πιστεύω όμως ότι μπορείτε να αποκομίσετε κάποια οφέλη, ακόμα και αν το κάνετε σε ένα ή δύο γεύματα την ημέρα», δήλωσε η Hernandez.

Η σειρά κατανάλωσης τον τροφών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υποκατάστατο άλλων στρατηγικών διαχείρισης του διαβήτη.

Η έρευνα δεν υποστηρίζει ότι η αλληλουχία των γευμάτων είναι ανώτερη από τις τρέχουσες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβήτη και άλλων παθήσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο, τα άτομα χωρίς διαβήτη μπορεί να τρώνε περισσότερα λαχανικά ή να αισθάνονται χορτάτα νωρίτερα με αυτή την πρακτική.

Αν και η αλληλουχία των γευμάτων μπορεί να ωφελήσει την υγεία, δεν αποτελεί μια εγγυημένη στρατηγική.

Πηγή: verywellhealth