ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κόλλησε η ζυγαριά; Τι να φάτε για να… ξεκολλήσει

Ξεκινήσατε όλο ενθουσιασμό τη δίαιτά σας και τις πρώτες εβδομάδες βλέπατε το δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει σταθερά. Κάποια στιγμή όμως η απώλεια βάρους σταμάτησε απότομα και τα τελευταία περιττά κιλά δεν λένε να φύγουν με τίποτα.

Κόλλησε η ζυγαριά; Τι να φάτε για να… ξεκολλήσει

Το στάδιο αυτό ονομάζεται plateau και είναι ομολογουμένως το πιο δύσκολο στάδιο της δίαιτας, καθώς οι αντοχές έχουν αρχίσει να μειώνονται και επικρατεί ένα αίσθημα απογοήτευσης.

Για να συνεχίσετε να χάνετε κιλά, πρέπει είτε να καταναλώνετε ακόμη λιγότερες θερμίδες για να είναι αρνητικό το ενεργειακό ισοζύγιο της ημέρας ή να γυμνάζεστε περισσότερο ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες. Παράλληλα, πρέπει να λάβετε υπ' όψιν και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν το βάρος και το ρυθμό καύσης των θερμίδων, όπως ο ύπνος και το στρες.

Στη διαδικασία αυτή μπορούν να σας βοηθήσουν και τα διατροφικά «όπλα» που θα δείτε παρακάτω.

- Χουρμάδες και κεράσια

Ξεκινώντας μια δίαιτα, συνήθως στερούμαστε αγαπημένες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές. Η στέρηση αυτή αναγνωρίζεται από τον εγκέφαλο ως στρεσογόνο ερέθισμα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι λιγούρες. Ένα γλυκό φρούτο, όπως ο χουρμάς και το κεράσι, θα ικανοποιήσει τους γευστικούς μας κάλυκες χωρίς να μας φορτώσει με περιττές θερμίδες (και τύψεις).

- Αβγό, αμύγδαλα, κοτόπουλο, γιαούρτι

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες κι έτσι αποτρέπουν την απώλεια μυϊκής μάζας και κατ' επέκταση την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού.

- Μούρα, μήλα, μπρόκολο, αγκινάρες

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες διασπώνται με πολύ αργό ρυθμό, άρα μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα. Παράλληλα, εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, βασική παράμετρος για την επιτυχή απώλεια βάρους. Τέλος, οι φυτικές ίνες αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη κι έτσι δεν αποθηκεύονται τα σάκχαρα στο σώμα με τη μορφή λίπους.

Διαβάστε επίσης:

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε
Πώς θα χάσετε 5% του σωματικού σας λίπους σε 10 μέρες
«Κλείνει» το στομάχι όταν τρώμε λίγο;