ΟΜΟΡΦΙΑ

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Ακόμη κι αν τηρείτε ευλαβικά τη δίαιτα, είναι πιθανό κάποια στιγμή ο δείκτης της ζυγαριάς να «κολλήσει» και να μην μπορείτε να απαλλαγείτε από τα τελευταία περιττά κιλά.

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Το στάδιο αυτό ονομάζεται plateau και είναι το πιο δύσκολο στάδιο της δίαιτας, καθώς συνοδεύεται από ένα αίσθημα απογοήτευσης και μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία για παραίτηση. Πρέπει όμως να αντισταθείτε! Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε το εμπόδιο και να φτάσετε στον τελικό σας στόχο.

Ποια είναι τα αίτια του plateau

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας είναι φυσιολογικό να χάνετε τα περιττά κιλά με πιο γρήγορο ρυθμό. Η θετική αυτή έκβαση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχετε μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνετε και έχετε αυξήσει τις καύσεις με τη γυμναστική. Έτσι, το σώμα αντλεί ενέργεια κυρίως από το αποθηκευμένο γλυκογόνο που έχει συσσωρευτεί στο σώμα. Το γλυκογόνο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στους μύες και το συκώτι. Το γλυκογόνο αποτελείται μερικώς από νερό, επομένως όταν καταναλώνεται για την παραγωγή ενέργειας απελευθερώνει νερό. Γι' αυτό λέμε ότι στην αρχή της δίαιτας χάνονται κυρίως υγρά. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι προσωρινή.

Όσο περισσότερα κιλά χάνετε με τη δίαιτα, χάνεται επίσης μυϊκή μάζα και λίπος από το σώμα. Η μυϊκή μάζα του σώματος καταναλώνει ενέργεια (θερμίδες) κι έτσι βοηθά να διατηρηθεί ο μεταβολικός ρυθμός στα επιθυμητά επίπεδα. Εάν η δίαιτα δεν έχει συνδυαστεί με επαρκή ενδυνάμωση των μυών ώστε να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα του σώματος, ο μεταβολικός ρυθμός φθίνει και το σώμα καίει συνολικά λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Αφού έχει επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός, έχει μειωθεί και ο ρυθμός απώλειας των κιλών, ακόμη κι αν καταναλώνετε καθημερινά τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Τι πρέπει να κάνετε

Μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω στρατηγικές προκειμένου να ξεπεράσετε το plateau και να καταφέρετε τελικά να φτάσετε στο ιδανικό βάρος.

1. Μειώστε κι άλλο τις θερμίδες

Όταν οι θερμίδες που παίρνετε από τις τροφές ισοδυναμούν με τις θερμίδες που καίτε μέσα στην ημέρα μένετε στα ίδια κιλά. Δοκιμάστε να μειώσετε κατά 200 τις θερμίδες που παίρνετε καθημερινά, ώστε το ενεργειακό ισοζύγιο να είναι υπέρ σας.

2. Αυξήστε τις καύσεις

Εναλλακτικά, μπορείτε να αυξήσετε τις καύσεις ώστε να είναι και πάλι το ενεργειακό ισοζύγιο υπέρ σας και να δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει. Αποφύγετε να δοκιμάσετε τις στρατηγικές 1 και 2 συνδυαστικά, καθώς μπορεί να οδηγηθείτε σε πλήρη εξουθένωση και να ταλαιπωρείστε από κούραση και νευρικότητα.

3. Αποφύγετε την καθιστική ζωή

Δεν αρκεί μόνο να γυμνάζεστε καθημερινά, πρέπει κυρίως να κάθεστε λιγότερο. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία να κινείστε μέσα στην ημέρα, αποφεύγοντας για παράδειγμα τα ασανσέρ ή καλύπτοντας με τα πόδια κάποια μικρή απόσταση αντί να πάρετε το αυτοκίνητο.

4. Αποφύγετε τις «ύπουλες» θερμίδες

Κοιτάτε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Ένα προϊόν με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχει σημαντική ποσότητα ζάχαρης ή η σαλάτα που θα επιλέξετε σε ένα εστιατόριο να συνοδεύεται από μια παχυντική σος.

5. Καταπολεμήστε το στρες

Το στρες εντείνει τις λιγούρες κυρίως για γλυκά και πρόχειρα γεύματα. Παράλληλα, η απελευθέρωση ορμονών που συνοδεύει μια κρίση στρες προκαλεί «κατακράτηση θερμίδων», με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καύσεις.

6. Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να παραμείνει ο μεταβολικός ρυθμός στα επιθυμητά επίπεδα. Οι εδικοί συνιστούν 7 με 9 ώρες ύπνο καθημερινά για τους ενήλικες. Θα πρέπει όμως ο ύπνος να είναι και ποιοτικός, δηλαδή να μην διακόπτεται μέσα στη νύχτα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ζυγίσματος για απώλεια βάρους
Τρεις μη διατροφικοί λόγοι που δεν μπορείτε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά