ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κόκκινο κρέας & αλλαντικά: Διευκρινίσεις του ΠΟΥ για ασφαλή κατανάλωση

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα τέλη του περασμένου μήνα έφερε αρκετή αναστάτωση αλλά και σύγχυση όσον αφορά τις ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλλαντικών που θεωρούνται «ασφαλείς».

Κόκκινο κρέας & αλλαντικά: Διευκρινίσεις του ΠΟΥ για ασφαλή κατανάλωση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) σχετίζονται, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, με τον αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.

Όπως είναι φυσικό, ακολούθησε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων –κυρίως από καταναλωτές– προς τον Οργανισμό και εκδόθηκε για το σκοπό αυτό σχετική ανακοίνωση.

«Ο IARC δεν ζήτησε να διακοπεί η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, αλλά υπέδειξε πως η μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.»

Σε καμία περίπτωση ο IARC δεν παίρνει πίσω αυτά που ισχυρίστηκε προ ολίγων ημερών, απλώς εξηγεί τι σήμαινε η ανακοίνωση, επισημαίνει ο Τζον Ρόμπινσον, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αμερικανικού Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Βόειου Κρέατος.

Η Σαλίν Μακνίλ, διπλωματούχος διαιτολόγος, η οποία παρευρέθηκε στη συνάντηση του IARC, τονίζει με τη σειρά της ότι το κόκκινο κρέας αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12 (συμβάλλει στο σχηματισμό του DNA και διατηρεί υγιή το νευρικό σύστημα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια), ψευδαργύρου (συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού), πρωτεϊνών (συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών και των μυών) και όχι μόνο.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει επίσης: «Η επισκόπηση του IARC επιβεβαιώνει την σύσταση του ΠΟΥ στην έκθεση του 2002 με τίτλο 'Διατροφή, θρεπτική αξία και πρόληψη χρόνιων νοσημάτων', η οποία πρότεινε η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος να είναι μέτρια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου.»

«Ο ΠΟΥ έχει στη διάθεσή του ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι αξιολογούν τακτικά τη σχέση διατροφής και ασθενειών. Στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιήσουν εκ νέου σύσκεψη ώστε να ξεκινήσουν να εξετάζουν τι συνεπάγονται για την υγεία τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και ποια είναι η θέση του επεξεργασμένου κρέατος και του κόκκινου κρέατος στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.»

Διαβάστε επίσης:

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Κόκκινο κρέας & καρκίνος: Ποιες ποσότητες φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος συνιστούν οι ειδικοί μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ