ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας: Οι χειρότερες δίαιτες του 2015

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας (BDA) δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τις χειρότερες δίαιτες του έτους που φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του.

Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας: Οι χειρότερες δίαιτες του 2015

Σύμφωνα με την Ένωση, κάποιες από αυτές αποτελούν απλώς χάσιμο χρόνου και χρημάτων, ενώ άλλες είναι ξεκάθαρα επικίνδυνες για την υγεία.

Η διαιτολόγος Sian Porter, εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτολογίας, δηλώνει χαρακτηριστικά πως η διαδικασία απώλειας βάρους δεν είναι καθόλου συναρπαστική –όπως υπόσχονται ορισμένες μοντέρνες δίαιτες– και μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής, σωστού ελέγχου των μερίδων και σωματικής άσκησης.

«Υπάρχουν στην αγορά τόσα blogs, τόσα βιβλία, τόσοι ‘ειδικοί’ και τόσα DVDs που προωθούνται από διάσημους, που πρέπει να σκεφτεί κανείς εάν κάποιος προσπαθεί απλώς να επωφεληθεί από το όνειρό του και το μόνο που θα χάσει τελικά είναι τα χρήματα που με τόσο κόπο έχει κερδίσει.»

Δείτε ποιες είναι οι πέντε χειρότερες δίαιτες για το 2015, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας.

bigstock Fad 109536062

1. Δίαιτα χωρίς Ζάχαρη (Sugar Free Diet)

Λέγεται πως την ακολούθησαν οι ηθοποιοί Τομ Χανκς και Άλεκ Μπάλντουιν. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η δίαιτα αυτή αποκλείει κάθε είδος ζάχαρης και συχνά και όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή. Η Ένωση επισημαίνει ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης και η μεγαλύτερη προσοχή από τους καταναλωτές όσον αφορά τις ετικέτες των τροφίμων είναι σίγουρα δύο θετικά στοιχεία της δίαιτας. Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές της επιβάλλουν τον αποκλεισμό όλων ανεξαιρέτως των σακχάρων, κάτι που στην πράξη είναι αδύνατο ή και ανθυγιεινό, αφού συνεπάγεται τον αποκλεισμό απαραίτητων διατροφικών ομάδων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.

2. Η δίαιτα της λαχανίδας και της τσίχλας (All-Kale and Chewing Gum Diet)

Λέγεται πως την ακολούθησε ο Τζέικ Τζίλενχαλ προκειμένου να αδυνατίσει για ένα ρόλο. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει μόνο ότι λέει το όνομά της, δηλαδή σαλάτα από λαχανίδα (kale) και τσίχλες! Η Ένωση τονίζει ότι η δίαιτα αυτή είναι πολύ ακραία, καθώς απομονώνει κοινωνικά το άτομο, δεν είναι καθόλου ισορροπημένη, είναι δύσκολο να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά δεν είναι καθόλου υγιεινή.

3. Η «αλεξίσφαιρη» δίαιτα (The Bulletproof Diet)

Λέγεται πως την ακολούθησαν ο τραγουδιστής Χάρι Στάιλς και η ηθοποιός Σέιλιν Γούντλεϊ. Η «αλεξίσφαιρη» δίαιτα περιλαμβάνει έναν «αλεξίσφαιρο» καφέ κάθε μέρα, δηλαδή καφέ με δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και μία κουταλιά της σούπας λάδι με τριγλυκερίδια μέσης ανθρακικής αλυσίδας (MCT). Να σημειωθεί πως ένα φλιτζάνι «αλεξίσφαιρου» καφέ έχει περίπου 400 θερμίδες! Η «αλεξίσφαιρη» δίαιτα συνιστά επίσης τον περιορισμό του αλκοόλ και των επεξεργασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με την Ένωση, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για την εν λόγω δίαιτα και παράλληλα ο «αλεξίσφαιρος» καφές παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων χωρίς σημαντική ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών.

4. Το υπερ-ελιξίριο (The Super Elixir)

Το υπερ-ελιξίριο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που προωθεί η Ελ Μακφέρσον και υπόσχεται τη μεταβολή του pH των ιστών από όξινο σε αλκαλικό. Το συμπλήρωμα περιέχει περισσότερα από 45 συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά (σε σκόνη), γλυκαντικά, κινέζικα βότανα και ένζυμα. Η συνιστώμενη δόση είναι 10 γραμμάρια την ημέρα, κάτι που συνεπάγεται ότι το μηνιαίο κόστος ξεπερνά τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με την Ένωση, το υπερ-ελιξίριο είναι εξαιρετικά ακριβό για τα οφέλη που λέγεται ότι προσφέρει, τονίζοντας παράλληλα πως τα ίδια οφέλη παρέχονται από μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

5. Trim Secrets

Το Trim Secrets είναι ένα χάπι που υπόσχεται τόνωση του μεταβολισμού και παράλληλο περιορισμό της πείνας. Πρέπει να συνδυάζεται με τη δίαιτα πέντε σταδίων Trim Secrets ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους. Η δίαιτα περιλαμβάνει κατανάλωση 1.500 θερμίδων την ημέρα, 1 χάπι Trim Secrets τρεις φορές την ημέρα πριν από κάθε γεύμα, 1,5 λίτρο νερό τη μέρα, τακτική σωματική άσκηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. Η Ένωση τονίζει ότι η κατανάλωση 1.500 θερμίδων την ημέρα μπορεί ούτως ή άλλως να οδηγήσει σε απώλεια βάρους χωρίς να συνδυάζεται με το «ειδικό» χάπι.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δίαιτες του 2014
Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να “φανεί” στο πρόσωπό σας
Βικτοριανή δίαιτα: Τι περιλαμβάνει και γιατί είναι στη μόδα