ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα ξεπαγώσετε σωστά τη γαλοπούλα

Οι νοικοκυρές έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στα περισσότερα σπίτια θα «πρωταγωνιστήσει» και φέτος η γεμιστή γαλοπούλα.

Πώς θα ξεπαγώσετε σωστά τη γαλοπούλα

Οι ειδικοί του βρετανικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (FSA) δίνουν τις συμβουλές τους για... νόστιμα και ασφαλή Χριστούγεννα.

Η σωστή προετοιμασία της γαλοπούλας ξεκινά από την καλή απόψυξη, συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο ότι το γιορτινό πουλερικό θα ψηθεί σωστά αλλά και ότι δεν θα κουβαλά επικίνδυνα βακτήρια.

bigstock Roasted Turkey Thanksgiving t 107656568

Ο FSA υπενθυμίζει σε όλους τους καταναλωτές ότι ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές θα προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα από περιττούς κινδύνους.

Οι συμβουλές των ειδικών για ασφαλή Χριστούγεννα:

- Το μέγεθος της γαλοπούλας καθορίζει το χρόνο απόψυξης. Μια μεγάλη γαλοπούλα βάρους 10 κιλών μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες απόψυξης.

- Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα μέσα στο ψυγείο ή σε κάποιο χώρο του σπιτιού που παραμένει δροσερός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες εξασφαλίζουν ότι δεν θα αναπτυχθούν μικρόβια.

- Διατηρήστε τη γαλοπούλα σκεπασμένη ή καλυμμένη με μεμβράνη όσο ξεπαγώνει ώστε να μην τρέξουν οι χυμοί της.

- Τοποθετήστε τη γαλοπούλα στο κάτω ράφι του ψυγείο, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο επιμόλυνσης άλλων τροφίμων.

Και μην ξεχνάτε:

- Πάντα ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης

- Δεν πλένουμε τη γαλοπούλα πριν τη βάλουμε στο φούρνο

- Αποθηκεύουμε σωστά ό,τι περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι, τοποθετώντας τα αποφάγια σε κλειστά δοχεία αφού κρυώσουν

Όπως επισημαίνει ο Δρ Κέβιν Χάργκιν, Επικεφαλής του Τμήματος Τροφιμογενών Νοσημάτων του FSA: «Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Εξασφαλίζοντας ότι η απόψυξη της γαλοπούλας έχει γίνει σωστά και έγκαιρα, θα απολαύσουμε το γεύμα μας με χαρά και ασφάλεια. Εξίσου σημαντικό είναι να μαγειρευτεί καλά η γαλοπούλα και να αποθηκεύσουμε σωστά ό,τι περισσέψει ώστε να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις.»

Διαβάστε επίσης:

Τροφική δηλητηρίαση από τη γαλοπούλα – Πώς θα προστατευθείτε
Crash test στα γλυκά των Χριστουγέννων