ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι το τσάι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και συγκεκριμένα για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 6.200 ανθρώπους και υπέδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος ή θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές.

bigstock Cup Of Tea And A Heart Of Leav 97106039

Συγκεκριμένα, όσοι εκ των συμμετεχόντων έπιναν έστω και ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα φάνηκε να διατρέχουν κατά 35% μειωμένο κίνδυνο για καθεμιά από τις παραπάνω εκβάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φανατικοί λάτρεις του τσαγιού παρουσίαζαν στις στεφανιαίες αρτηρίες τους μικρότερα επίπεδα συσσώρευσης ασβεστίου σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι. Η ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών που βρίσκονται γύρω από την καρδιά αποτελεί βασικό παράγοντα για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

«Διαπιστώσαμε ότι η μέτρια κατανάλωση τσαγιού συσχετίζεται με μειωμένη συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες αλλά και μικρότερη συχνότητα σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων», ανέφεραν οι ερευνητές στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι ακριβείς μηχανισμοί προστασίας του τσαγιού.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα οφέλη του τσαγιού προκύπτουν κυρίως από τα φλαβονοειδή που περιέχει, μια ομάδα πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών που αποδεδειγμένα προλαμβάνουν τις κυτταρικές βλάβες και προωθούν την απώλεια βάρους.

bigstock Masala tea with spices Nationa 92653478

Αξίζει να σημειωθεί ότι επισκόπηση που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, η οποία βασίστηκε σε 24 επιστημονικές μελέτες με συνολικό δείγμα 856.000 ανθρώπους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αυξημένη κατανάλωση τσαγιού συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας, θανάτου από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικού και εγκεφαλικής αιμορραγίας, καθώς και συνολικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας».

Διαβάστε επίσης:

Πώς να φτιάξετε το τσάι για να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο