ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες: Γιατί αποτυγχάνουν, πώς θα πετύχετε το στόχο σας στην απώλεια κιλών

Έχετε δοκιμάσει να κόψετε τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες, να ζείτε μόνο με χυμούς ή να προσπαθείτε να βγάλετε τη μέρα με ελάχιστες θερμίδες, όμως μετά από λίγο εγκαταλείπετε τις προσπάθειες για απώλεια βάρους.

Δίαιτες: Γιατί αποτυγχάνουν, πώς θα πετύχετε το στόχο σας στην απώλεια κιλών

Από την άλλη, ίσως έχετε καταφέρει να τηρήσετε την εκάστοτε δίαιτα με σχετική επιτυχία και να χάσετε τα κιλά που είχατε βάλει στόχο, αλλά σε βάθος χρόνου τα βλέπετε να... επιστρέφουν.

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που εστιάζουν σε συγκεκριμένες δίαιτες και την αποτελεσματικότητά τους στην απώλεια βάρους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι καμία δεν είναι καλύτερη από την άλλη μακροπρόθεσμα.

bigstock Girl With Scales Measuring Tap 106544765

Η ειδικός σε θέματα απώλειας βάρους και βαριατρικής χειρουργικής, Δρ Σάλι Νόρτον, τονίζει ότι καμία δίαιτα δεν έχει αποτέλεσμα εάν την αντιμετωπίζουμε σαν μια γρήγορη λύση για τα κιλά που θέλουμε να ξεφορτωθούμε. Επίσης, οι προσπάθειες απώλειας βάρους συχνά αποτυγχάνουν όταν είναι ασύμβατες με τον τρόπο ζωής μας, όπως το ωράριο εργασίας και η κοινωνική μας ζωή.

Μια σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να παραβλέπουμε στη δίαιτα είναι και η ψυχολογία: Εάν η δίαιτα που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε δεν περιλαμβάνει κανένα από τα αγαπημένα μας φαγητά, τότε μετά από λίγο θα χάσουμε την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά μας και απλώς θα τη διακόψουμε απότομα, επιστρέφοντας στις παλιές διατροφικές μας συνήθειες. Αντίστοιχα, αναποτελεσματικές είναι σχεδόν πάντα και οι δίαιτες που «δαιμονοποιούν» ολόκληρες διατροφικές ομάδες (π.χ. τροφές με υδατάνθρακες).

Ποια είναι η λύση

- Μην αποφεύγετε εντελώς τα λιπαρά, εντάξτε στη διατροφή σας υγιεινά λιπαρά με μέτρο, όπως αυτά που προέρχονται από το ψάρι και τους ξηρούς καρπούς.

- Φροντίστε οι υδατάνθρακες που καταναλώνετε να προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης και όχι από τρόφιμα που έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία.

- Να καταναλώνετε αρκετά φρέσκα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά κ.λπ.) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Να επιτρέπετε στο εαυτό σας πότε-πότε μια μικρή παρασπονδία, χωρίς να νιώθετε ενοχές.

Διαβάστε επίσης:

Ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσετε 200 θερμίδες την ημέρα!

Οι 14 επικίνδυνες δίαιτες που πρέπει να αποφύγετε (γράφημα)

Μέγεθος μερίδας: Το ιδανικό για μακαρόνια, βούτυρο, κρέας, παγωτό (εικόνα)