ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε αν το ελαιόλαδο είναι φρέσκο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει υπέροχη γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Παράγεται από άγουρες ελιές, οι οποίες του προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει ποιοτικά από άλλα είδη ελαιόλαδου.

Πώς θα καταλάβετε αν το ελαιόλαδο είναι φρέσκο

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που αγοράσατε ανταποκρίνεται πράγματι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του «τίτλου» του;

bigstock Jug with extra virgin olive oi 117657134

Αρχικά, παρατηρήστε το χρώμα του. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει πρασινωπό χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη. Αντίθετα, οι ποικιλίες ελαιόλαδου που παράγονται από ώριμες ελιές έχουν χρυσαφένιο χρώμα.

Όσον αφορά το άρωμά του, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θυμίζει το φρεσκοκομμένο χορτάρι, ενώ άλλα είδη ελαιόλαδου έχουν συνήθως πιο ήπιο άρωμα, που συχνά θυμίζει το πράσινο μήλο ή το αμύγδαλο.

Τελευταίο και σημαντικότερο, η γεύση. Ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καλής ποιότητας έχει έντονη, φρουτώδη γεύση. Δοκιμάστε το ελαιόλαδο σκέτο για να αισθανθείτε τη γεύση του σε όλο της το «μεγαλείο». Θα πρέπει να σας κάψει ελαφρώς στο λαιμό όπως το πιπέρι. Το ελαφρύ κάψιμο οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε μια ευεργετική πολυφαινόλη, την ελαιοκανθάλη.

Εάν το ελαιόλαδο είναι «θαμπό» και έχει πικρή ή μεταλλική γεύση, τότε δεν είναι έξτρα παρθένο ή απλώς έχει παλιώσει. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του ελαιόλαδου ώστε να δείτε εάν αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής και καταναλώστε το προϊόν σε διάστημα ενός έτους. Εάν δεν αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής, προσπαθήστε τουλάχιστον να τηρήσετε την ένδειξη «ανάλωση έως» (συνήθως 1,5 με 2 χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής). Να αποθηκεύετε πάντα το ελαιόλαδο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Πηγή: eatclean.com

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο: Είναι πιο παχυντικό από τα άλλα λάδια;

Ελαιόλαδο: Ποιες είναι οι ποικιλίες & πώς να επιλέξετε το καλύτερο

Ελαιόλαδο: Ένα πολύτιμο «όπλο» ενάντια στους πόνους περιόδου!