ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελαιόλαδο: Ένα πολύτιμο «όπλο» ενάντια στους πόνους περιόδου!

Το ελαιόλαδο, ένα από τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η πρόληψη της άνοιας, η αποφυγή των επιπλοκών του διαβήτη και η αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ελαιόλαδο: Ένα πολύτιμο «όπλο» ενάντια στους πόνους περιόδου!

Τώρα, η λίστα με τις ευεργετικές του ιδιότητες επεκτείνεται ακόμη περισσότερο ώστε να συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, μιας συχνής αιτίας των πόνων περιόδου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη Scholars Research Library, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας. Πρωτοπαθής ονομάζεται η δυσμηνόρροια που δεν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, όπως η ενδομητρίωση.

bigstock 125214383

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν δείγμα 60 γυναικών ηλικίας 17 έως 30 ετών σε δύο ομάδες. Όλες οι γυναίκες εκδήλωναν ήπιας έντασης έως σοβαρές κράμπες περιόδου, με την ένταση του πόνου να φτάνει κατά μέσο όρο το 6,7 σε κλίμακα 1-10. Η μία ομάδα γυναικών έπρεπε να καταναλώνει ποσότητα 25 ml (περίπου 5 κουταλιές του γλυκού) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα για διάστημα 2 μηνών, ξεκινώντας τη «θεραπεία» δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του κύκλου. Η δεύτερη ομάδα λάμβανε 400 mg ιβουπροφαίνης (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες αναλγητικό) τρεις φορές την ημέρα κατά τις 3 πρώτες ημέρες της περιόδου, όταν δηλαδή οι κράμπες είναι συνήθως πιο έντονες, για διάστημα περίπου δύο μηνών.

Τα αποτελέσματα

Η ένταση του πόνου στην ομάδα του ελαιόλαδου ήταν κατά μέσο όρο 2,4 τον πρώτο μήνα, ενώ έπεσε στο 1,4 τον δεύτερο μήνα! Η ένταση του πόνου στην ομάδα της ιβουπροφαίνης ήταν κατά μέσο όρο 4,7 τον πρώτο μήνα και 2,4 τον δεύτερο μήνα.

Η εντυπωσιακή επίδραση του ελαιόλαδου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια ισχυρή πολυφαινόλη, την ελαιοκανθάλη (oleocanthal), η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιόλαδου είναι σωρευτική, κάτι που σημαίνει ότι ο «υγρός χρυσός» πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση για να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του για υγεία και ομορφιά (γράφημα)

Ελαιόλαδο: Ποιες είναι οι ποικιλίες & πώς να επιλέξετε το καλύτερο