ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα για την βιταμίνη D: Ίσως λαμβάνουμε τελικά περισσότερη από όσο νομίζουμε ...

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών και όχι μόνο. Στη πραγματικότητα όμως μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο από όσο νομίζουν..

Νέα έρευνα για την βιταμίνη D: Ίσως λαμβάνουμε τελικά περισσότερη από όσο νομίζουμε ...

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα (αυγά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα) περιέχουν μια άλλη λιγότερο γνωστή μορφή της βιταμίνη D που έχει και αυτή θρεπτική σημασία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει μετρηθεί στα τρόφιμα, δήλωσε η Janet Roseland, διατροφολόγος στις ΗΠΑ που εργάζεται στο USDA. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στις 17 Ιουλίου 2016 στο συμπόσιο του IFT16: Where Science Feeds Innovation.

Τα εργαστήρια μέχρι τώρα υπoλόγιζαν, στα τρόφιμα και στα συμπληρώματα, μόνο τη μορφή D3 που είναι και η κύρια μορφή της βιταμίνης D καθώς και τη μορφή D2. Ωστόσο, ορισμένες τροφές περιέχουν επίσης 25 (ΟΗ) D, μορφή η οποία τυπικά δεν περιλαμβάνεται ως μέρος της συνολικής βιταμίνης D που υπάρχει στα τρόφιμα, ακόμα κι αν είναι δύο έως πέντε φορές πιο ισχυρή από τη D3 ή D2!!

3406b6aca01cb74c3a79532f1f9765fb XL

Οι επιστήμονες σε πέντε τεχνικά εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες χρησιμοποίησαν αυστηρές μεθόδους για να αναλύσουν το περιεχόμενο των διαφόρων τροφών και συμπληρωμάτων έτσι ώστε να δουν αν μπορούν όλοι να βγάλουν τα ίδια αποτελέσματα. «Βρήκαμε ότι οι τιμές των εργαστηρίων ήταν ακριβής στην μέτρηση της 25 (OH) D και στις άλλες μορφές, έτσι στο μέλλον θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη μέτρηση της περιεκτικότητας σε βιταμίνης D στα τρόφιμα» δήλωσε η Roseland.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του USDA και το National Institutes of Health’s Office of Dietary Supplements

Επιπρόσθετες πληροφορίες για τη περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι διαθέσιμες στην Εθνική Βάση Δεδομένων θρεπτικών συστατικών του USDA.

Νάσια Μπούνταλη Φοιτ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, παρά την έντονη ηλιοφάνεια - Μεγάλα προβλήματα από την έλλειψή της

Επέμβαση απώλειας βάρους: Πόσο βοηθά η βιταμίνη D και γιατί είναι ιδανική εποχή το καλοκαίρι;