ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα: Οι τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο

Πολλές δίαιτες που στοχεύουν στην απώλεια βάρους βασίζονται στην αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών.

Δίαιτα: Οι τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο

Μέχρι σήμερα ωστόσο, παρέμενε άγνωστο αν οι φυτικές και οι ζωικές πρωτεΐνες συμβάλλουν εξίσου στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης & Άθλησης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στη Δανία, τα γεύματα που βασίζονται σε πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα φασόλια και ο αρακάς είναι πιο χορταστικά απ’ ό,τι εκείνα που βασίζονται στο χοιρινό και το μοσχάρι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει κανείς βάρος πιο εύκολα, λένε οι ερευνητές.

bigstock 128337878

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 43 νεαροί άνδρες, στους οποίους οι ερευνητές χορήγησαν τρία διαφορετικά γεύματα. Το κεντρικό πιάτο ήταν πίτα που περιείχε είτε φασόλια/αρακά, είτε χοιρινό/μοσχαρίσιο κρέας. Οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν από κάθε γεύμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές έτρωγαν την πίτα με τα φασόλια ή τον αρακά, κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας κατά 12% λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν έτρωγαν την πίτα με το κρέας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες, που περιέχουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και για περισσότερες ώρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Ράμπεν, καθηγήτρια Πρόληψης & Θεραπείας της Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, αυτό ισχύει παρότι οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι λιγότερες από εκείνες του κρέατος, «γεγονός που αντικρούει κάπως την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι πολλές πρωτεΐνες μάς χορταίνουν καλύτερα», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Food & Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Φυτικές ίνες: Πόσες πρέπει να τρώτε καθημερινά για να χάσετε βάρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ