ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μονοφαγικές δίαιτες: Μπορείτε να χάσετε βάρος; Ποιους κινδύνους κρύβουν;

Κάθε φορά που ακούμε για μια νέα δίαιτα που υπόσχεται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους μπαίνουμε στον πειρασμό να την ακολουθήσουμε.

Μονοφαγικές δίαιτες: Μπορείτε να χάσετε βάρος; Ποιους κινδύνους κρύβουν;

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μονοφαγικής δίαιτας, την οποία έψαξαν οι περισσότεροι χρήστες στο διαδίκτυο το 2016, σύμφωνα με τη Google.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που βασίζεται στην κατανάλωση μόνο ενός τροφίμου, π.χ. μήλων ή μιας ομάδας τροφών, συνήθως φρούτων ή λαχανικών.

Η συγκεκριμένη διατροφή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής χάρη στη YouTuber "Freelee the Banana Girl" που υποστηρίζει ότι ακολουθεί δίαιτα μονοφαγίας, τρώγοντας σχεδόν 30 μπανάνες την ημέρα!

Αρκετοί ακόμη διάσημοι έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς ότι έχασαν γρήγορα βάρος ακολουθώντας μονοφαγική διατροφή, όπως ο Ματ Ντέιμον, ο οποίος αδυνάτισε για τις ανάγκες ενός ρόλου τρώγοντας μόνο στήθος κοτόπουλου.

Πώς λειτουργεί

Οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει τις μονοφαγικές δίαιτες με σχεδόν κάθε είδος φρούτων και λαχανικών ή άλλων τροφών (καρπούζια, μάνγκο, σπανάκι, αλλά ακόμη και πίτσα!) υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μιας μόνο τροφής για ένα χρονικό διάστημα στοχεύει στην πέψη, καθώς ο μεταβολισμός λιγότερων θρεπτικών συστατικών απαιτεί λιγότερα πεπτικά ένζυμα.

Το σώμα δεν εργάζεται σκληρά για την πέψη, μειώνεται το φούσκωμα και μεγιστοποιείται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ικανοποιώντας τις ανάγκες του σώματός σας με λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι λόγω αυτής της διαδικασίας μειώνονται οι λιγούρες. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά.

bigstock 149112329

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους;

Το πιο ελκυστικό σημείο της μονοφαγικής δίαιτας είναι ότι τις περισσότερες φορές οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους πολύ γρήγορα, λόγω της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός σε μία τροφή καταστέλλει επίσης την επιθυμία για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις στο σώμα σας, καθώς ανάλογα με το είδος της τροφής που καταναλώνετε μεταβάλλεται η χημεία του οργανισμού, ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα.

Είναι ασφαλής;

Οι ειδικοί Διατροφής και Διαχείρισης Βάρους του Boston Medical Center επισημαίνουν ότι παρά την απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας μονοφαγικής διατροφής, είναι βέβαιο ότι βάζετε τον εαυτό σας σε μια διαδικασία υποσιτισμού, που θα προκαλέσει μυϊκή απώλεια, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε πιο αργό μεταβολισμό.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος, αφού όσα κιλά χάσετε από τη μονοφαγική δίαιτα θα τα πάρετε πίσω όταν θα αρχίσετε να τρώτε κανονικά.

Μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Αν τρώτε όμως μόνο μπανάνες στερείτε από το σώμα σας πολλά θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα, η υπερβολική πρόσληψη ενός συγκεκριμένου συστατικού, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Για παράδειγμα το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές (όπως καρδιακή ανακοπή), ενώ η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για τύπου 2 διαβήτη.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα τέλος, είναι ότι τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα. Είναι δηλαδή βέβαιο ότι θα ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά, αν αμέσως μετά από μια μονοφαγική δίαιτα δεν υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες δίαιτες απειλούν την υγεία της καρδιάς σας