ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με τι να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας, καθώς παρέχουν πολύτιμο ασβέστιο και πρωτεΐνες. Συνιστάται να τα αποφεύγουν όσοι έχουν διαπιστωμένη δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια.

Με τι να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δείχνει όμως ότι και όσοι δεν παρουσιάζουν δυσάρεστες αντιδράσεις έπειτα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών πρέπει να τα περιορίσουν στη διατροφή τους, αφού συνδέονται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του στομάχου, του προστάτη και του μαστού.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών με προϊόντα σόγιας μπορεί να μειώσει αισθητά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.

bigstock Soy products soy flour tofu 120326774

Πιο συγκεκριμένα, από το δείγμα πληθυσμού που μελέτησαν οι ερευνητές, όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε σόγια είχαν 40-44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ορθοκολικό καρκίνο (παχέος εντέρου), με τα οφέλη της σόγιας να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες που αντικατέστησαν τα γαλακτοκομικά με τη σόγια είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο στομάχι, ενώ οι για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29%. Για τους άνδρες, η αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ οι μετεμμηνοπαυσιακές και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολούθησαν την ίδια διατροφική στρατηγική μείωσαν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 36% και 27% αντίστοιχα.

Τα νέα ευρήματα υπέδειξαν επίσης ότι μια διατροφή με βάση τη σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 28%, τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 4% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 36% στις γυναίκες και κατά 9% στους άνδρες.

Από τα παραπάνω ποσοστά αναδεικνύεται μια εντονότερη θετική επίδραση της σόγιας στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ωστόσο οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτό δεν έχουν προς το παρόν εντοπιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: Ποια γαλακτοκομικά αυξάνουν και ποια μειώνουν τον κίνδυνο

Δυσανεξία στη λακτόζη: Πώς γίνεται η διάγνωση;