ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: Απολαύστε το αγαπημένο σας σπαγγέτι χωρίς τύψεις

Για πολλά χρόνια τα άτομα με κοιλιοκάκη στερούνταν αγαπημένα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε γλουτένη.

Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: Απολαύστε το αγαπημένο σας σπαγγέτι χωρίς τύψεις

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρόμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού.

Ωστόσο, το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού των ασθενών με κοιλιοκάκη αντιδρά στη γλουτένη, προκαλώντας βλάβες στο λεπτό έντερο και πιο συγκεκριμένα στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου (λάχνες και μικρολάχνες). Έτσι, όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, απώλεια σωματικού βάρους, χρόνια κόπωση, ελλιπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες στον χώρο των τροφίμων έχουν λανσάρει προϊόντα χωρίς γλουτένη, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους με δυσανεξία να διευρύνουν τις επιλογές τους για την επιλογή τέτοιων ειδικών τροφίμων.

Όσον αφορά τα ζυμαρικά συγκεκριμένα, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει τα κατάλληλα, αναζητήστε στο σούπερ μάρκετ προϊόντα που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Είναι πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη

- Παράγονται σε ειδικές εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων χωρίς γλουτένη

- Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ως συστατικά

- Δημιουργούνται από τη μείξη καλαμποκιού και ρυζιού

Μια υγιεινή μερίδα για έναν ενήλικα είναι 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένα ζυμαρικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση έτοιμων σαλτσών και dressing, μιας και τα συγκεκριμένα τρόφιμα συχνά αποτελούν κρυφές πηγές γλουτένης.

Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ΜSc, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Aυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας από τα τρόφιμα χωρίς γλουτένηΔιατροφή χωρίς γλουτένη: Πώς επηρεάζει την καρδιά

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να κόψετε τη γλουτένη