ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κεράσια: Πόσες θερμίδες έχουν & ποια θρεπτικά συστατικά μάς δίνουν

Τα ζουμερά κεράσια είναι ένα φρούτο που αρέσει σε πολλούς. Η κερασιά έχει πολλές ποικιλίες, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι η κερασιά βοδενών, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά Ρουπκόβου.

Κεράσια: Πόσες θερμίδες έχουν & ποια θρεπτικά συστατικά μάς δίνουν

Πιθανός τόπος καταγωγής των κερασιών θεωρείται, από τους αρχαίους Έλληνες, η Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τα κεράσια εκτός από τη γλύκα και τη νοστιμιά που μας προσφέρουν είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα κεράσια παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.

1 φλιτζάνι κεράσια δίνει
Θερμίδες87 kcal
Υδατάνθρακες22 g
Πρωτεΐνες1,46 g
Λιπαρά0,28 g
Φυτικές ίνες2,9 g

Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ.

Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδεχομένως ανακουφίζουν από τον πόνο που μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα.

Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Άλλα οφέλη των κερασιών στην υγεία μας είναι η πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας. Ακόμη, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, άτομα που κατανάλωναν 227 γραμμάρια κερασιών ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού κερασιού την ημέρα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Εν κατακλείδι, τα αγαπημένα μας κεράσια εκτός τη γευστική ικανοποίηση που μας δίνουν, μας εφοδιάζουν και με χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τη θωράκιση της υγείας και επιπρόσθετα είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα, αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.

Δείτε κι αυτό:

Πόσες θερμίδες έχει ένα σφηνάκι;

Τροφές με ελάχιστες θερμίδες για ευκολότερο αδυνάτισμα

Το λαχανικό που «καίει» διπλάσιες θερμίδες απ’ όσες δίνει!