ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσανεξία και απώλεια βάρους - Πώς συνδέονται

Η δυσανεξία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν διαθέτει ορισμένα ένζυμα, απαραίτητα για να χωνέψουν συγκεκριμένες τροφές και έτσι αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες.

Δυσανεξία και απώλεια βάρους - Πώς συνδέονται

Παράλληλα, ο οργανισμός συχνά αντιδρά αμυντικά στο συστατικό που αντιλαμβάνεται ως «εχθρική τροφή», οπότε αν η διαδικασία αυτή γίνεται συχνά (όσο συχνά καταναλώνουμε την συγκεκριμένη τροφή) σταδιακά εξασθενεί.

Πιθανότατα η δυσκολία στην απώλεια βάρους να οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να πέψει κάποια συστατικά, με αποτέλεσμα συχνά να παρατηρούνται τα ακόλουθα:

- Τα κιλά χάνονται γρήγορα με τη δίαιτα, αλλά μετά επιστρέφουν με τη διακοπή της σχετικά εύκολα.

- Χάνονται κιλά για μία χρονική περίοδο, αλλά ο οργανισμός προσαρμόζεται στη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και η απώλεια βάρους σταματάει, ενώ η δίαιτα συνεχίζεται.

- Η απώλεια βάρους είναι πολύ δύσκολη, γιατί μετά από πολλές δίαιτες (ή λήψη ορμονών) ο μεταβολισμός έχει διαταραχθεί ιδιαίτερα και εμφανίζεται το φαινόμενο να χάνονται τα κιλά πολύ δύσκολα και μετά από πολλές θυσίες, ενώ επιστρέφουν με την παραμικρή "ατασθαλία".

Ωστόσο, τα Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα. Συνεπώς, ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης σχεδιασμένα από πτυχιούχους διατροφολόγους και γυμναστές είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να επιτύχετε αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Πηγή: Λόγω Διατροφής

Διαβάστε ακόμη:

Δίαιτα: Γιατί δεν είναι αρκετή για να αδυνατίσετε

Κετογονική δίαιτα: 5 σημεία που πρέπει να γνωρίζεις πριν τη δοκιμάσεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την δύναμη των ενζύμων!

Κοιλιοκάκη & δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς θα αλλάξετε διά βίου τη διατροφή σας