ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τέσσερις τρόποι για να αποφύγετε φέτος το κρυολόγημα του γραφείου

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή έχετε έναν επιπλέον λόγο να αισθάνεστε αγχωμένοι όταν πηγαίνετε στο γραφείο και δεν είναι άλλος από το κοινό κρυολόγημα.

Τέσσερις τρόποι για να αποφύγετε φέτος το κρυολόγημα του γραφείου

Όταν ο ένας μετά τον άλλον οι συνάδελφοί σας φεύγουν από το γραφείο με αναρρωτικές άδειες και το μόνο που ακούτε στους διαδρόμους της εταιρείας είναι ότι όλοι είναι άρρωστοι, τότε δεν είναι παράλογο να σας πιάνει ένας μικρός πανικός.

Αν το τελευταίο διάστημα νιώθετε ότι βρίσκεστε συνεχώς σε «άμυνα» για να μην αρρωστήσετε και προσπαθείτε διακαώς να μείνετε μακριά από το κοινό κρυολόγημα, τότε σίγουρα αξίζει να ακολουθήσετε τις παρακάτω απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές.

Ναι, υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθεί το κρυολόγημα του γραφείου ή τουλάχιστον να περάσει ανώδυνα.

1. Καθαρίστε καλά τα χέρια σας

Απλή αλλά βασική συμβουλή την οποία πολλοί συχνά παραμελούν. Το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται πιο εύκολα μέσα από την επαφή και λιγότερο μέσα από τον βήχα ή το φτέρνισμα. Προτού, λοιπόν, αγγίξετε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας, πρέπει να φροντίσετε να έχετε καθαρά χέρια (το καλύτερο, βέβαια, είναι να αποφύγετε τελείως την επαφή με το πρόσωπο). Προσπαθήστε να περιορίσετε τις χειραψίες και τις επαφές με τους υπόλοιπους συναδέλφους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ. Μπορεί η στάση σας να φαντάζει υπερβολική σε κάποιους, αλλά η πρόληψη είναι ο βασικός τρόπος για να προστατευτείτε από τους περισσότερους από 200 ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα.

hands

2. Προσοχή στις επιφάνειες και στα αντικείμενα

Εκτός από τα χέρια σας, όμως, είναι σημαντικό να αφιερώνετε κάθε πρωί λίγο χρόνο προκειμένου να απολυμαίνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μοιράζεστε με τους συναδέλφους σας: Από το τηλέφωνο, το fax, τον εκτυπωτή και τις κοινόχρηστες βρύσες μέχρι τις πόρτες, τα ντουλάπια, τα πόμολα και τους διακόπτες! Όταν κάτι χρησιμοποιείται από πολλά άτομα πρέπει να διατηρείται καθαρό. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε πάντα μαζί σας μαντηλάκια καθαρισμού (ή γενικά καθαριστικά προϊόντα) για τα χέρια και το γραφείο. Οι ιοί μπορεί να παραμείνουν για πολλές ώρες πάνω σε κάποιο αντικείμενο και να περάσουν εύκολα σε εσάς.

desk 2

3. Προτιμήστε τις φυσικές λύσεις

Αν αισθάνεσθε πως «απειλείστε» από το κρυολόγημα ή παρατηρείτε ότι πολλοί από τους συναδέλφους σας είναι άρρωστοι, τότε καλό είναι να λάβετε τα μέτρα σας, προκειμένου να τονώσετε τον οργανισμό σας. Προτιμήστε τις φυσικές και φυτικές λύσεις που θα ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αρχίστε να πίνετε περισσότερο νερό, να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά και να λάβετε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό σας και να περιορίσει τις πιθανότητες κρυολογήματος ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων του.

Μια καλή λύση που προτιμάται ευρέως για τον συγκεκριμένο σκοπό είναι η Εχινάτσια. Πρόκειται για ένα βότανο με ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες, το οποίο, εκτός από τη μορφή ροφήματος, μπορείτε να λάβετε και ως συμπλήρωμα διατροφής για επιπλέον αποτελεσματικότητα. Στην Ελλάδα θα βρείτε το SUPERFOODS® Εχινάτσια x3 με τρία είδη Εχινάτσια και τριπλή δράση στην πρόληψη, τη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Συνεργικά με την Εχινάτσια δρα η Βιταμίνη C και ο Ψευδάργυρος που περιέχονται, συστατικά γνωστά για την ενίσχυση που προσφέρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

desk

Μια ακόμη καλή επιλογή είναι το μέλι, το οποίο μπορεί να απαλύνει τον πονεμένο σας λαιμό, σε περίπτωση που τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ό,τι κι αν επιλέξετε, φροντίστε να έχετε στο γραφείο όλα τα απαραίτητα «όπλα» για να κρατήσετε μακριά τους ιούς που κατάφεραν να «βγάλουν εκτός» τους συναδέλφους σας.

exercise

4. Ασκηθείτε μετά το γραφείο

Όσο παράξενο κι αν φαντάζει, οι ειδικοί τονίζουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος όχι μόνο δεν βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά, αντιθέτως, τον τονώνει. Αν λοιπόν αισθάνεσθε καλά ή απλά νιώθετε μικρές ενοχλήσεις, όπως πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα ή ρινική καταρροή, αξίζει να ασκηθείτε σε ήπιο βαθμό μετά το γραφείο. Με την ήπια άσκηση θα τονώσετε το ανοσοποιητικό σας, ενώ θα συμβάλλετε στην απόφραξη της ρινικής κοιλότητας.