ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αντιοξειδωτικά: Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Θα έχετε αναρωτηθεί ίσως γιατί τα τελευταία χρόνια δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των τροφών, με αυτές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας όσων προσέχουν τη διατροφή τους.

Αντιοξειδωτικά: Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Πέρα από το εμπορικό κομμάτι της υπόθεσης, η οξείδωση του οργανισμού έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία, γι’ αυτό μια διατροφή πλούσια σε τροφές με αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας.

Η αιτία δεν είναι άλλη από τις ελεύθερες ρίζες, το αποτέλεσμα βιοχημικών αντιδράσεων στον οργανισμό, αλλά και της κατανάλωσης αλκοόλ και επικίνδυνων τροφών, όπως τα τηγανητά, καθώς και της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτοφάρμακα.

bigstock Orange Color Fruits And Vegeta 96442943

Παρόλο που οι ελεύθερες ρίζες απαντώνται φυσικά στο σώμα μας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, επειδή όταν προσκολλώνται σε υγιή κύτταρα, εμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες τους μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης.

Οι αντιδράσεις των ελεύθερων ριζών, δηλαδή η οξείδωση, οδηγεί σε εκφυλισμό των υγιών κυττάρων και σε εκφυλιστικές ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου.

Είναι λοιπόν σημαντικό να περιορίσετε την έκθεσή σας σε παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο οξείδωσης, αυξάνοντας παράλληλα την ικανότητα του οργανισμού να «πολεμά» τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο ότι το σώμα χρειάζεται ισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών για να λειτουργεί σωστά και στόχος δεν πρέπει να είναι η εξάλειψη των πρώτων.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα, τα γκότζι μπέρι, τα καρύδια πεκάν, τα φασόλια και η μαύρη σοκολάτα.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερες ρίζες: Τι είναι & πώς συμβάλλουν στη γήρανση

Τροφές και ποτά που σας γερνούν κατά 20 χρόνια!

Λυκοπένιο: Η πολύτιμη ουσία της ντομάτας, απόλυτο αντιοξειδωτικό