ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτικές ίνες: Τι σας προσφέρουν & πόσες χρειάζεστε την ημέρα (βίντεο)

Οι φυτικές ίνες είναι το συστατικό των φυτικών προϊόντων που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μεταβολίσει ή να απορροφήσει.

Φυτικές ίνες: Τι σας προσφέρουν & πόσες χρειάζεστε την ημέρα (βίντεο)

Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες περνούν από το στομάχι και το έντερο σχεδόν ακέραιες.

Είναι ευρύτερα γνωστές για τη συμβολή τους στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, δεν είναι όμως μόνο αυτή η χρησιμότητά τους στον οργανισμό.



Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της πείνας, επομένως μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών. Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω οφέλη, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών. Σημαντικό είναι οι φυτικές ίνες να συνδυάζονται με επαρκή ενυδάτωση –περίπου μισό λίτρο νερό για κάθε δέκα γραμμάρια φυτικών ινών– ώστε να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα.

Μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Δείτε κι αυτό:

Ποιες τροφές δίνουν τις περισσότερες φυτικές ίνες (εικόνες)