ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρύζι μπασμάτι: Γιατί υπερέχει του κοινού λευκού (βίντεο)

Ρύζι μπασμάτι: Γιατί υπερέχει του κοινού λευκού (βίντεο)

Το μπασμάτι είναι μια ποικιλία μακρύκοκκου ρυζιού που καλλιεργείται κυρίως στο Πακιστάν και στην Ινδία, απ’ όπου και πήρε το όνομά του. Μπασμάτι σημαίνει «ευωδιαστός», καθώς το ρύζι απελευθερώνει μοναδικά αρώματα όταν μαγειρεύεται.

Το ρύζι μπασμάτι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ θεωρείται πιο υγιεινό από άλλα είδη ρυζιού λόγω της ιδιαίτερης σύστασης των κόκκων του αμύλου του.

Συγκεκριμένα, το μπασμάτι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη και υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη. Αυτός ο συνδυασμός των δύο τύπων αμύλου εξασφαλίζει στο μπασμάτι χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το κοινό λευκό, επομένως δεν προκαλεί πολύ απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.

Επίσης, σε αντίθεση με την αμυλόζη, η αμυλοπηκτίνη δεν διασπάται από τα πεπτικά ένζυμα του λεπτού εντέρου κι έτσι φτάνει ακέραιη στα βακτήρια του εντέρου ώστε να λειτουργήσει ως προβιοτικό, ενισχύοντας την υγεία και διευκολύνοντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Δείτε κι αυτό:

Λευκό vs καστανό ρύζι: Ποιες οι διαφορές στη διατροφική τους αξία

Ρύζι & τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Best of DPG network

Ρωτήστε τον γιατρό