ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξηροί καρποί: Πηγή ασβεστίου, βιταμινών και πολύτιμων αντιοξειδωτικών (βίντεο)

Και ποιος δεν αγαπάει τους ξηρούς καρπούς;

Ξηροί καρποί: Πηγή ασβεστίου, βιταμινών και πολύτιμων αντιοξειδωτικών (βίντεο)

Έχουν υπέροχη γεύση και μπορούμε να τους απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας είτε ως σνακ είτε σε συνδυασμό με τα δημητριακά και το γιαούρτι είτε στις σαλάτες και στα smoothies μας.

Πλούσιοι σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Το κάθε είδος ξηρών καρπών έχει το δικό του ιδιαίτερο θρεπτικό προφίλ, όμως σε γενικές γραμμές όλοι οι ξηροί καρποί –κατά προτίμηση ανάλατοι– αποτελούν ιδανικό σνακ σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων.



Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τους χορτοφάγους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ασβέστιο. Δίνουν επίσης μια καλή δόση βιταμίνης Ε, η οποία τρέφει το δέρμα. Σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα είναι σχετικά «φτωχά» σε βλαβερά κορεσμένα λιπαρά. Το ίδιο ισχύει επίσης για τα φουντούκια και τα κάστανα.

Όσοι ακολουθούν μια διατροφή με λίγα λιπαρά καλό είναι να αποφεύγουν ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια Βραζιλίας, τα μακαδάμια και τα κάσιους.

Για την αντιμετώπιση της κόπωσης, ιδανικός ξηρός καρπός είναι τα πεκάν, καθώς παρέχουν σημαντική ποσότητα δυναμωτικής βιταμίνης Β3. Παράλληλα, τα πεκάν μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και δίνουν ποικίλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών δίνουν και τα καρύδια. Η περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα τα καθιστά επίσης ιδανικό σνακ για όσους δεν καταναλώνουν συχνά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί.

Η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν σε συνδυασμό με τη μοναδική γεύση τους δίνουν στους ξηρούς καρπούς επάξια μια θέση στο καθημερινό διατροφικό μας πλάνο!

Δείτε κι αυτό:

Απώλεια βάρους: Ο ξηρός καρπός που πρέπει να αποφεύγετε

Ξηροί καρποί & διαβήτης: Πόσους να τρώτε καθημερινά για να ρίξετε το σάκχαρο

Πεκάν: Ο ξηρός καρπός που… μιλάει στην καρδιά