ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα αμυγδάλου vs γάλα σόγιας: Τα υπέρ και τα κατά για την υγεία σας

Γάλα αμυγδάλου vs γάλα σόγιας: Τα υπέρ και τα κατά για την υγεία σας

Πολλοί επιλέγουν γάλα σόγιας και γάλα αμυγδάλου ως εναλλακτικές λύσεις του γάλακτος ζωικής προέλευσης.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς και οι πάσχοντες από διαβήτη ή καρδιοπάθειες. Και τα δύο αυτά γάλατα φυτικής προέλευσης έχουν οφέλη για την υγεία.

Δεν περιέχουν γλουτένη και ενδείκνυνται για όσους πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Και τα δύο όμως περιέχουν αλλεργιογόνα.

Η αλλεργία στη σόγια επηρεάζει συνήθως τα παιδιά, ενώ η αλλεργία στο αμύγδαλο επηρεάζει όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δέντρων και στα ροδάκινα.

Δείτε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προτιμάτε το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, καθώς και τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν για να αποφύγετε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

gala amugdalou 2

Γάλα αμυγδάλου

Τα μη επεξεργασμένα ή άψητα αμύγδαλα είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, βασικών βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Το αμυγδαλέλαιο παρέχει επίσης υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.

Ωστόσο, κάποιοι κατασκευαστές προσθέτουν καραγενάνη, ένα πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιείται κυρίως σε γαλακτοκομικά και κρεατικά, εξαιτίας των ισχυρών δεσμών τoυ με τις πρωτεΐνες των τροφίμων. Αυτά τα πρόσθετα είναι γνωστά για τις παρενέργειες που προκαλούν, όπως έλκη του πεπτικού και φλεγμονή στο πεπτικό.

Στην Ευρώπη απαγορεύεται η χρήση της για οργανικά ή άλλα προϊόντα για βρέφη για προληπτικούς λόγους.

soy milk 2

Γάλα σόγιας

Είναι το μοναδικό υποκατάστατο γάλακτος με την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών με το αγελαδινό γάλα. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, καθώς και ισοφλαβόνες, αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Κάποιες μάρκες περιέχουν μεθειονίνη, ένα απαραίτητο για το οργανισμό αμινοξύ.

Το γάλα σόγιας περιέχει επίσης ενώσεις που λειτουργούν ως φυσικά αντιβιοτικά που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και διαταράσσουν την πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Γάλα φυτικής προέλευσης: Το βασικό του μειονέκτημα

Δυσανεξία στη λακτόζη: Με ποιες τροφές θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου

Διατροφή χωρίς γλουτένη: 9 τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα (pics)

 

 

BEST OF NETWORK

Θετική στον κορονοϊό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Έτσι έγινε το ναυτικό ατύχημα – Το υλικό που έσωσε το «Καλλιστώ»

Big Brother: Η απάντηση της Σοφίας για τις πλαστικές επεμβάσεις (videos)

Χαμός στη Ρόδο: Έγινε διαρρήκτης για ένα φιλί! Πρωτοφανές σκηνικό

Γενικό lockdown: Τότε θα «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση - Η απόφαση Μητσοτάκη

Σύγκρουση πλοίων – Πειραιάς: Ποιο είναι το ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ»

Δήλωση «βόμβα» Αρκουμανέα: Πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Αλλαγές στην πληρωμή της πέμπτης δόσης - Δείτε αναλυτικά

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση - Γιατί ξεκίνησε «πόλεμο» με τον Μακρόν

Πόθεν έσχες 2020: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Big Brother: Η φωτογραφία της Χριστίνας που «γκρέμισε» το Instagram – Ποιους ευχαρίστησε (pic)

Covid μακράς διάρκειας: Τα συμπτώματα & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο