ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το γάλα σόγιας είναι η καλύτερη μη ζωικής προέλευσης εναλλακτική

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το γάλα σόγιας αποτελεί μια μη γαλακτοκομική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Γιατί το γάλα σόγιας είναι η καλύτερη μη ζωικής προέλευσης εναλλακτική
Bigstock

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) κατηγοριοποιεί το γάλα σόγιας ως την μοναδική εναλλακτική λύση γάλακτος φυτικής προέλευσης που μπορεί να υποκαταστήσει τα ζωικά γάλατα στις διατροφικές συστάσεις, καθιστώντας το κατάλληλο για όσους επιθυμούν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το γάλα σόγιας είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, καλίου και μαγνησίου. Μελέτες να δείχνουν ότι ο ρυθμός απορρόφησης ασβεστίου είναι συγκρίσιμος με το αγελαδινό γάλα, υπό την προϋπόθεση ότι το γάλα σόγιας είναι εμπλουτισμένο με ανθρακικό ασβέστιο.

Γάλα σόγιας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής

Οι ειδικοί στη διατροφή τονίζουν τη σημασία του να ελέγχετε ότι το γάλα σόγιας που προμηθεύεστε είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D, ώστε να είναι ένα άξιο υποκατάστατο γαλακτοκομικών. Το μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας παρέχει συγκρίσιμες θερμίδες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α με το αγελαδινό γάλα. Οι αρωματισμένες ποικιλίες γάλακτος σόγιας μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αλλά η άγλυκη έκδοση προσφέρει ένα διατροφικό προφίλ παρόμοιο με το αγελαδινό γάλα.

Πόσο επεξεργασμένο είναι ως προϊόν το γάλα σόγιας

Όσον αφορά τις ανησυχίες ότι το γάλα σόγιας είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο με βάση το αμερικανικό σύστημα ταξινόμησης τροφίμων NOVA, είναι σημαντικό να το διαφοροποιήσουμε από τρόφιμα όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, τα οποία είναι διαβόητα για τα ανθυγιεινά τους πρόσθετα. Κάποια στάδια επεξεργασίας στην παραγωγή γάλακτος σόγιας είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του τελικού προϊόντος. Αποτελεί όμως μια πιο υγιεινή επιλογή από πολλές άλλες εξαιρετικά επεξεργασμένες επιλογές.

Γάλα σόγιας ή αγελαδινό γάλα;

Η τελική επιλογή μεταξύ γάλακτος σόγιας και γάλακτος αγελάδας εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, τυχόν διατροφικούς σας περιορισμούς και τον τρόπο ζωής σας.

Το γάλα σόγιας είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη και όσους θεωρούν ότι έτσι βοηθούν στην μην εκμετάλλευση των ζώων. Αντίθετα, το αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι προτιμότερο για όσους έχουν αλλεργίες στη σόγια ή προτιμούν τη γεύση των γαλακτοκομικών.

Αν και το γάλα σόγιας είναι μια πολύτιμη εναλλακτική λύση, δεν αναπαράγει τέλεια την εμπειρία του αγελαδινού γάλακτος. Υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ασφάλεια των φυτοοιστρογόνων στο γάλα σόγιας από την μία και των συνθετικών ορμονών στο αγελαδινό γάλα από την άλλη.

Οι ατομικές προτιμήσεις και οι στόχοι υγείας θα πρέπει να καθοδηγούν την επιλογή σας, δίνοντας έμφαση στην ποικιλία και το μέτρο στη διατροφή σας, για να εξασφαλίσετε μια ολοκληρωμένη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: verywellhealth.com