ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτοθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι, τα οφέλη τους & σε ποιες τροφές θα τα βρείτε (pics)

Τα φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά συστατικά είναι ενώσεις οι οποίες περιέχονται σε φυτικές τροφές, στις οποίες δίνουν έντονο χρώμα και τις προστατεύουν από βακτήρια και ασθένειες.

Φυτοθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι, τα οφέλη τους & σε ποιες τροφές θα τα βρείτε (pics)

Η κατανάλωση φυτοθρεπτικών συστατικών, βοηθά την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχουν επίσης αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια φυτοθρεπτικά προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ειδικοί συστήνουν τη κατανάλωση δυόμισι φλιτζανιών λαχανικών και δύο φλιτζανιών φρούτων σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Δεδομένου ότι υπάρχουν 25.000 φυτοθρεπτικά συστατικά σε φρούτα και λαχανικά, η χαμηλή πρόσληψή τους συνδέεται με πρόωρο θάνατο λόγω πολλών προβλημάτων υγείας.

Μελέτες αναφέρουν ότι 5,6 έως 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα παγκοσμίως λόγω μέσης πρόσληψης κάτω των 500 γραμμαρίων φρούτων και 800 γραμμαρίων λαχανικών την ημέρα.

Μετα-ανάλυση 95 μελετών και 142 δημοσιεύσεων αποκάλυψε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και των ποσοστών θνησιμότητας μετά από ημερήσια πρόσληψη 800 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών.

Τα βασικά φυτοθρεπτικά είναι τα παρακάτω:

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Πού ψηφίζω 2019: Μάθε με ένα κλικ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019

Η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου

Βιταμίνη Α: Σε ποιες τροφές βρίσκεται & πόση χρειαζόμαστε ανά ηλικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ