ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γκρελίνη: Πώς θα ρυθμίσετε την ορμόνη που αυξάνει το βάρος

Νιώθετε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αλλάξει οι διατροφικές σας προτιμήσεις και είστε περισσότερο επιρρεπείς σε ατασθαλίες στις οποίες μέχρι πρότινος δεν θα σκεφτόσασταν καν να ενδώσετε; Η αιτία στο πρόβλημα σας έχει όνομα και λέγεται «γκρελίνη».

Γκρελίνη: Πώς θα ρυθμίσετε την ορμόνη που αυξάνει το βάρος

Η γκρελίνη –η αλλιώς και ορμόνη της πείνας- παράγεται στο στομάχι, εκκρίνεται μετά την χώνεψη, μπαίνει στην ροή του αίματος και επηρεάζει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ελέγχει τις ορμόνες και την όρεξη.

Ουσιαστικά, είναι η ένοχη φωνή που σας υπαγορεύει να αναζητήσετε φαγητό «εκπληρώνοντας» την αποστολή της που δεν είναι άλλη από το να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες, από όσες βιολογικά χρειάζεστε, που μετατρέπονται τελικά σε λίπος.

Επιπλέον η γκρελίνη αλλάζει την ποιότητα και την ροή του ύπνου, του βιολογικού σας κύκλου ενώ επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία αυξάνοντας την συναισθηματικότητα.

Επίσης επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, δυσκολεύει τον μεταβολισμό υδατανθράκων , ενώ διατροφική ισορροπία στον οργανισμό, επιτυγχάνεται όταν τελικά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

grrlini 2

Πώς θα ρυθμίσετε την γκρελίνη

Η γκρελίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του σωστού ποσοστού λίπους στο σώμα που οδηγεί σε μια υγιή σιλουέτα.

Μπορεί να ρυθμιστεί με την κατάλληλή φαρμακευτική αγωγή, αλλά κυρίως ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που θα προστατέψει τον οργανισμό σας από τις απότομες αυξομειώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις ορμόνες.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Αποφύγετε τις ακραίες δίαιτες και την υπερβολή στην πρόσληψη τροφής. Η διατήρηση των σωστών επιπέδων βάρους μέσα από ένα σωστό πλάνο διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού ενώ οι διατροφικές ακρότητες (βουλιμία-ανορεξία) θα «τρελάνουν» τις ορμόνες σας.
  • Ξεκουραστείτε. Φροντίστε να κοιμάστε οκτώ ώρες μέσα στην ημέρα, ρυθμίζοντας το βιολογικό σας ρολόι και δίνοντας την δυνατότητα στον οργανισμό σας να ξεκουραστεί βιολογικά. Ο σωστός, αδιάκοπος ύπνος θα περιορίσει την πείνα και θα βοηθήσει στην απώλεια κιλών και κυρίως λίπους.
  • Αυξήστε την μυϊκή μάζα: Όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά μυϊκής μάζας στο σώμα, τόσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά γκρελίνης. Η αύξηση και ενδυνάμωση των μυών που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης μειώνει την εμφάνιση λίπους και επιφέρει την κατάλληλη ισορροπία στον οργανισμό.

Πηγή: Healthline.com

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ξαναπαίρνετε τα χαμένα κιλά

Γιατί το βράδυ είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να «ξεσπάσετε» στο φαγητό