ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσιπς λαχανικών: Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

Εάν προσπαθείτε να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά, τα τσιπς λαχανικών μπορεί να φαίνονται μία υγιεινή επιλογή.

Τσιπς λαχανικών: Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

Παρόλα αυτά, εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής υποστηρίζουν ότι μερικά από αυτά τα φαινομενικά καλά για υγεία σας συσκευασμένα σνακ είναι απλά πρόχειρο φαγητό.

«Τα τσιπς λαχανικών είναι εξαιρετικά δημοφιλή στα παιδιά, αλλά δεν είναι καλύτερα από τα πατατάκια», αναφέρει η Liz Weinandy, διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο State University του Οχάιο. «Έχουν πολύ μικρές ποσότητες σπανακιού ή ντομάτας, αλλά είναι ακόμα μία τηγανισμένη τροφή και δεν πρόκειται να συμβάλλει στην καθημερινή κατανάλωση λαχανικών με τρόπο που να ενισχύει τη γενική υγεία».

Ορισμένες μάρκες συσκευασμένων σνακ λαχανικών δημιουργούνται στην πραγματικότητα κυρίως από πατάτα. «Συχνά τα τσιπς από λαχανικά περιέχουν άμυλο πατάτας ή αλεύρι πατάτας ως κύριο συστατικό και μπορεί για παράδειγμα ακόμα να δείτε σκόνη από σπανάκι, στο τέλος της λίστας των συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα τσιπς είναι πραγματικά αρκετά παρόμοια με τα πατατάκια», τονίζει η Caroline Meehan, διαιτολόγος και διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Μπορεί, λοιπόν, με την πρώτη ματιά να φαίνονται θρεπτικά λόγω του τρόπου με τον οποίο συσκευάζονται ή προωθούνται, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι μία ψευδαίσθηση. Για παράδειγμα, οι συσκευασίες ορισμένων προϊόντων τσιπς λαχανικών απεικονίζουν φωτογραφίες ολόκληρων λαχανικών και αποκρύπτουν τα συντηρητικά και τις τεχνητές γεύσεις που μπορεί να περιέχουν.

Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει την κατανάλωση ακρυλαμίδης, μιας οργανικής ένωσης που σχηματίζεται όταν πατάτες και κάποια άλλα αμυλώδη τρόφιμα τηγανίζονται, σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας.

Πηγή: time.com

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος οισοφάγου: Τα συμπτώματα που θα σας στείλουν άμεσα στον γιατρό

Πλαστικά μπουκάλια: Οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία