ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές πλούσιες σε κάλιο για τη ρύθμιση της πίεσης και των καρδιακών παλμών (εικόνες)

Το κάλιο είναι ο ένας εκ των δύο βασικών ηλεκτρολυτών του ανθρώπινου οργανισμού (ο άλλος είναι το νάτριο).

Τροφές πλούσιες σε κάλιο για τη ρύθμιση της πίεσης και των καρδιακών παλμών (εικόνες)

Βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων, αναπληρώνεται πιο δύσκολα μέσω της διατροφής, ενώ αποβάλλεται πιο εύκολα από τα νεφρά.

Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ρύθμιση των καρδιακών παλμών, στον έλεγχο της ισορροπίας οξέων-βάσεων, στις συσπάσεις των μυών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη σύνθεση του γλυκογόνου.

Όταν υπάρχει περίσσεια καλίου, τα νεφρά έχουν την ικανότητα να το αποβάλουν, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να παρουσιάσουμε αυξημένα επίπεδα.

Υπερκαλιαιμία μπορεί ωστόσο να παρατηρηθεί όταν είμαστε σωματικά κουρασμένοι (μυϊκή κόπωση), όταν παίρνουμε φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή όταν ακολουθούμε δίαιτα φτωχή σε νάτριο. Επίσης, οποιαδήποτε δυσλειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του καλίου στο αίμα. Συχνά η υπερκαλιαιμία είναι ασυμπτωματική, καθώς απαιτούνται πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα για την εμφάνιση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι η μυϊκή αδυναμία και οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Χαμηλά επίπεδα καλίου (υποκαλιαιμία) μπορούν να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά, ύστερα από εμετούς ή/και διάρροιες, μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως π.χ. διουρητικών. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την έλλειψη καλίου περιλαμβάνουν μουδιάσματα, κράμπες, υπνηλία, ναυτία, ανορεξία και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Δείτε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο: